Vrouw Santorum (53) had relatie met 40 jaar oudere abortusarts

De Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum had het liever uit de publiciteit gehouden: zijn echtgenote Karen heeft zes jaar lang een relatie gehad met een veertig jaar oudere abortusdokter. Thomas E. Allen was echter niet alleen abortusdokter, maar was ook degene die Karen op de wereld zette.

Coen Brandhorst/Redactie
Het echtpaar Santorum. © REUTERS Beeld
Het echtpaar Santorum. © REUTERS

Karen is tegenwoordig, net als haar echtgenoot, senator Rick Santorum, sterk tegen abortus gekant, ook na een verkrachting acht de senator abortus niet geoorloofd. Karen gelooft ook niet in anticonceptie. En toch woonde ze in de jaren tachtig zes jaar samen met abortuspionier Thomas E. Allen. In de jaren zeventig richtte hij de eerste abortuskliniek in Pittsburgh op.

Streng katholieke moeder
Karen ontmoette Allen als 22-jarige studente verpleegkunde. Ze deelde zijn mening over abortus en genoot van haar leven als maîtresse van de 63-jarige gescheiden man. Een heel ander beeld dan dat wat de Amerikanen nu krijgen van de vrouw van de conservatieve presidentskandidaat. Vandaag de dag doet Karen zich graag voor als überkatholieke moeder van zeven.

Karen verliet haar dokter voor Rick Santorum omdat ze graag kinderen wilde, iets waar Allen zich niet opnieuw aan wilde wagen. Sinds ze getrouwd is, zijn haar standpunten veel conservatiever geworden. Iets waar haar nu 92-jarige dokter weinig van snapt. 'Hun huidige leven is 180 graden anders dan wat het vroeger was', vertelt de echtgenote van dr Allen, Judi. 'Het is werkelijk alarmerend.'

Geen greintje humanisme
In 2005 vertelde Allen aan de krant Philadelphia City: 'Toen ze me verliet voor Rick vertelde ze me dat ik hem graag zou mogen. Dat hij een humanist was die voor abortus was. Maar ik denk niet dat er een greintje humanisme in die man zit.' Allen was goed bevriend met de ouders van Karen. Haar vader was kinderarts en verwees regelmatig patiënten door naar Allen.

Doctor Allen zei onlangs in het tijdschrift Newsweek: 'Karen was een heel intelligent en lief meisje. Ze had ook geen enkel probleem met mijn beroep.' Allen beweert dat zijn relatie met Karen wat hem betreft niet veel voorstelde. Hij had zelfs verschillende jonge vriendinnetjes voor hij haar ontmoette. 'Door dat gedrag is mijn eerste huwelijk kapot gegaan.' Allens huidige vrouw is dertig jaar jonger dan hijzelf. Het stel is al zestien jaar samen.

Schadelijk voor campagne?
Karen en Rick Santorum trouwden in 1990. Zij hebben samen zeven kinderen, die allemaal thuisonderwijs kregen en krijgen. Hoewel de relatie van Santorums echtgenote en de abortusdokter publiek geheim was, kunnen deze onthullingen zijn campagne toch schaden. Santorum staat bekend om zijn anti-abortusstandpunten en wordt vooral gesteund door christelijke conservatieven. Hij heeft abortus eerder al omschreven als moreel verwerpelijk en vindt dat dokters die abortussen uitvoeren voor de rechter moeten verschijnen. Hij heeft nog niet gereageerd op de relatie.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden