'Vrouw op iconische oorlogsfoto is 'Vieze Vicky' uit de Jordaan'

Haar echte naam is vooralsnog onbekend, maar door speurwerk van Jan van der Vegt is nu de bijnaam bekend geworden van de vrouw die tijdens de hongerwinter met een korst brood is gefotografeerd: Vieze Vicky.

Marc Kruyswijk
De onbekende vrouw op een iconische oorlogsfoto die Cas Oorthuys maakte in de Hongerwinter in Amsterdam, blijkt een inwoonster van de Jordaan te zijn die als Vieze Vicky door het leven ging. Beeld ANP Handouts
De onbekende vrouw op een iconische oorlogsfoto die Cas Oorthuys maakte in de Hongerwinter in Amsterdam, blijkt een inwoonster van de Jordaan te zijn die als Vieze Vicky door het leven ging.Beeld ANP Handouts

De foto geldt als iconisch: een magere vrouw die, gezeten op het trapje voor een woning, een stuk brood eet. Holle ogen, een trieste blik die niets ziet. Fotograaf Cas Oorthuys oogstte wereldfaam toen de afbeelding werd opgenomen in de fameuze fototentoonstelling Family of Man in het Museum of Modern Art in New York in 1955.

Tot nu toe was de identiteit van de vrouw in nevelen gehuld. Dat er nieuwe informatie over haar aan het licht is gekomen, kan op het conto worden geschreven van Amsterdammer Jan van der Vegt, een 67-jarige inwoner van de Jordaan.

Hij ontdekte dat op andere foto's in dezelfde serie de onbekende vrouw wordt geflankeerd door zijn overgrootmoeder Johanna Pieternella Hartman, die tijdens de oorlog de buurvrouw was van de beroemde vrouw met de korst brood. Zij woonden gedurende de Hongerwinter in de Kleine Wittenburgerstraat.

Vraagteken
Fotograaf Oorthuys maakte meerdere foto's van dit moment, waarvan een aantal na de oorlog is gepubliceerd in kranten, boeken en tijdschriften om het verhaal van de honger en armoede tijdens de Hongerwinter te vertellen.

Van der Vegt, die de foto's al kende, maakte zijn bevindingen bekend tijdens een bezoek met zijn familie aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Daar is tot en met 13 januari nog de expo Dit is Cas te zien, waarin werk van Oorthuys centraal staat.

Hoe het is afgelopen met de vrouw die nu dus de geschiedenis ingaat als Vieze Vicky, blijft een vraagteken. Van der Vegt is blij dat hij enige duidelijkheid heeft kunnen bieden. "Ze lijken op elkaar, sommige mensen dachten dat de vrouwen op de foto zusjes waren, maar dat is dus niet correct."

Hoe de vrouw op de foto aan haar bijnaam is gekomen, is Van der Vegt niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden