Vrouw moet zich voortaan zelf uitschrijven bij Dienst Basisinformatie

Mannen mogen hun vrouwen voortaan niet meer zomaar uitschrijven bij de Amsterdamse Dienst Basisinformatie. De dienst wil voortaan dat de vrouw dit verzoek zelf bevestigt. Het gaat daarbij vooral om vrouwen uit Marokko, Iran, Irak, Somalië en Pakistan.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

'De mogelijkheden om daar iets aan te doen, zijn helaas beperkt,' zegt wethouder Andrée van Es (Diversiteit). Het is namelijk wettelijk toegestaan dat een man zijn vrouw uitschrijft bij de Dienst Basisinformatie (DBI). Om dat moeilijker te maken, wil de gemeente dat voortaan pas doen nadat - eventueel telefonisch - met de vrouw is gesproken.

Verder stelt de gemeente een meldpunt in waar vermoedens van achterlating kunnen worden gemeld, bij het al bestaande meldpunt huiselijk geweld. Ook heeft de wethouder onderwijsinstellingen en Bureau Leerplicht Plus gevraagd om, nu de scholen weer zijn begonnen, extra alert te zijn op mogelijke gevallen van achterlating.

De laatste weken uitten GroenLinksraadslid Fenna Ulichki en PvdA- Kamerlid Khadija Arib al kritiek op de te passieve opstelling van het kabinet en de gemeente om iets aan het probleem te doen. Van Es laat weten al enige tijd aan de plannen te werken. 'Met deze maatregelen doet Amsterdam al het mogelijke,' zegt ze. Daarnaast pleit ze voor een landelijke organisatie die het probleem gaat aanpakken. Zeker in het buitenland kan de gemeente immers weinig voor de vrouwen in kwestie doen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden