Vrouw afgewezen door Amsterdams bedrijf om Indiaas accent

Een vrouw van Indiase afkomst is op grond van haar accent afgewezen voor een baan bij de Amsterdamse vestiging van het Amerikaanse bedrijf Equinix. Discriminatie, zo oordeelde het College voor de Rechten van de Mens.

null Beeld anp
Beeld anp

Equinix beheert onder andere een groot datacentrum op het Science Park. De 38-jarige vrouw solliciteerde naar de functie van Opportunity Development Researcher, waarvoor ze telefonisch contact zou moeten hebben met Britse klanten.

Na vier sollicitatierondes werd de vrouw afgewezen voor de functie. De manager van Equinix met wie ze spreekt geeft twee redenen voor haar afwijzing: een andere kandidaat heeft meer ervaring, en haar Indiase accent is een bezwaar. Het bedrijf wil liever een 'native English British speaker' aannemen, om klanten niet het gevoel geven 'met een callcenter te spreken', aldus de manager.

Minderwaardig
De vrouw, die liever anoniem wil blijven in verband met toekomstige sollicitaties, dient een klacht in bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). 'Toen ik de reden van mijn afwijzing hoorde voelde ik me gekleineerd,'vertelt ze over de telefoon. 'Er werd beledigend gesproken over mijn accent, alsof het minderwaardig is.'

De vrouw werkt sinds 2011 in Nederland. Ze heeft Engels als moedertaal en volgde een Engelstalige marketingopleiding op academisch niveau. 'Daarnaast heb ik al bijna twintig jaar werkervaring in de IT-sector. Voor veel banen moet je Nederlands spreken. Dat hoefde voor deze functie niet, dus solliciteerde ik.'

Het MDRA dient namens de vrouw een klacht in bij het College voor de rechten van de Mens, en betoogt dat het hebben van een accent geen afwijzingsgrond kan zijn. Het College oordeelt dat Equinix de sollicitante inderdaad heeft gediscrimineerd op grond van ras. Een audio-opname van het gesprek met de manager dient als bewijs.

Excuses
In een schriftelijke reactie zegt Equinix: 'Wij zijn een internationaal bedrijf en onderkennen het belang van diversiteit in de onderneming. Ter illustratie hiervan: alleen al in ons Amsterdamse kantoor werken twintig verschillende nationaliteiten. Er is geen sprake geweest van discriminatie in deze sollicitatieprocedure. We hebben onze excuses aangeboden aan mevrouw en betreuren het dat er bij haar een andere indruk is ontstaan.'

De vrouw heeft een advocaat in de arm genomen en beraadt zich op mogelijke verdere stappen tegen Equinix. Ze werd niet eerder gediscrimineerd op grond van haar accent. 'Ik was verbaasd, omdat ik Nederland over algemeen ervaar als een liberaal land. Ik ga ook gewoon weer bij een Nederlands bedrijf solliciteren.'

In 2014 werden er in de regio Amsterdam vier klachten ingediend over discriminatie op grond van een accent. De voorgaande jaren waren dat er enkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden