Column

Vroeger was vreemdgaan een zonde, tegenwoordig is het zonde om het niet te doen

Theodor Holman

Ik lees: 'Petraeus trad af omdat hij chantabel zou zijn.' De ex-generaal/CIA-directeur ging namelijk vreemd met zijn jonge biografe.

Is hij dan anno 2012 'chan-tabel?' Voor wie? Is men bang dat er een Rus, een Chinees, of een Iraniër komt, die gaat zeggen: 'Hé Petraeus, geef mij geheimen, anders ga ik aan je vrouw en aan de krant vertellen dat je buiten de pot heb gepist'?

Zij die denken dat je door te verraden dat iemand vreemdgaat, hem geheimen kunt ontfutselen, hebben een uiterst kleingeestige moraal. Dat werkt niet meer. Integendeel.

Vroeger was vreemdgaan een zonde, tegenwoordig is het zonde om het niet te doen.
Ik heb daarom een andere theorie: wie vreemdgaat, verhoogt zijn status en dus zijn financiële positie.

Neem Nederland.

In Nederland gaan politici ook vreemd. Dat weten we allemaal. Vroeger (en nu nog) was er een code dat je zoiets niet in de krant zette, tenzij zo'n affaire 'politiek relevant' was, maar omdat niemand precies wist wat politiek relevant precies inhield, is de lezer helaas op weinig affaires getrakteerd.

Jack de Vries van het CDA - dat was de laatste die we kennen - is afgetreden omdat hij vreemd ging met een milva, en dat mocht niet van het CDA. Maar dat heeft zijn carrière geen kwaad gedaan.

Integendeel. Jack is niet meer van de buis te slaan. Hij schijnt overal verstand van te hebben, vooral van de val van zijn eigen partij. Jack verdient nu meer dan toen hij staatssecretaris was.

Nog zo'n wijsneus is Rob Oudkerk. Ging naar de hoeren, en als die niet thuis waren, greep hij de eerste de beste parkeerautomaat die in de buurt was. Ook zijn bekentenissen hebben zijn status verhoogd.

Ofschoon hij al bijna de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, is Rob niet van de buis te rammen, tegenwoordig zorgvuldig gestyled met een five o' clock shadow en een zonnebril die in zijn haar is geplant, omdat z'n voorhoofd waarschijnlijk niet tegen die studiolampen kan.

Ik geloof dat hij daarnaast iets doet bij de universiteit, want zulk soort mensen wordt ook altijd intellectueel bevorderd. Het openbaar maken van je seksuele escapades heeft dus zin.

Je krijgt er een nieuwe, jonge vrouw door, meer aanzien, een hoger salaris en een leukere biografie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden