Vroeg zwemmen? Dan niet zeuren

EINDHOVEN - De olympische zwemploeg gebruikte de NK zwemmen om alvast te oefenen met ochtendfinales. De resultaten leden er niet onder.

De kopman van de Nederlandse zwemploeg, Pieter van den Hoogenband, is tevens degene die het langste slaapt. Om rond half elf in de ochtend scherp te zijn, zette 'VdH' tijdens de NK zwemmen zijn wekker pas om half acht.

Marleen Veldhuis, de kopvrouw van de Nederlandse ploeg heeft, net als de meeste van haar ploeggenoten, iets meer tijd nodig om wakker te worden. "Drie uur is voor mij te weinig," aldus Veldhuis. "Ik ben om kwart voor zeven opgestaan."

Het lijken trivialiteiten, maar in een olympisch jaar is alles van belang wat ook maar één procent kan bijdragen aan de prestaties. En omdat de finales van het zwemtoernooi in Peking elke dag om 10.00 uur beginnen - hoogst ongebruikelijk - stond 'het ochtendritueel' van elke zwemmer centraal tijdens de NK in Eindhoven.

Veldhuis, Inge Dekker, Chantal Groot, Ranomi Kromowidjojo en Robin van Aggele hadden in november in Stockholm al één keer geoefend met ochtendfinales. Voor de rest van de ploeg was het leveren van de beste prestatie om tien uur
's ochtends een nieuw fenomeen, dat zorgvuldig werd benaderd en besproken.

Gezien de tijden die de meeste toppers op de borden zetten, was het experiment geslaagd. Zo zwom Van den Hoogenband de derde beste wereldjaarprestatie op de 200 vrij (1.45,96 minuten). Het zal de keuze voor zijn olympische programma niet makkelijker maken. De olympisch kampioen op de 100 vrij is vastbesloten zijn titel te verdedigen, maar komt op het koningsnummer al vier jaar niet in de buurt van de concurrentie.
Femke Heemskerk van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam (NZA) maakte in Eindhoven de meeste indruk. Ze zette twee Nederlandse records neer (200 wissel in 2.15,52 minuten, 100 rug in 1.02,65) en scherpte haar persoonlijk record op de 100 vrij aan tot 54,53 seconden.
"We hebben een hoop geleerd," constateerde TZA-trainer Martin Truijens gistermorgen dan ook. "Het was heel goed die ochtendfinales hier te proberen."

Voorheen zag hij zwemmers in de ochtenduren van een NK wat versuft het zwembad binnensjokken voorafgaande aan de series. Daarvan was dit jaar geen sprake, aldus Truijens: "De snelheid is geen probleem, hard zwemmen kunnen ze allemaal. Maar het lijf moet echt wakker worden. Vooral tijdens de lange afstanden, waarop de verschillende energiesystemen worden aangesproken, moet alles in het lijf 'aan staan'."
Ook collega-coach Jacco Verhaeren van Van den Hoogenband en Veldhuis toonde zich tevreden. Toch wil hij nog een keer goed naar het 'ochtendprotocol' kijken van elke zwemmer. Zo zwom Van den Hoogenband zaterdagmiddag in de series van de 100 vrij een tijd van 48,37 seconden en gistermorgen in de gewonnen finale 48,67. Verhaeren: "Met die 48,37 verraste hij mij wel, maar het is natuurlijk zaak het niveau van de avond ook 's ochtends te hebben."

Misschien moet Van den Hoogenband toch iets eerder opstaan. Of zijn ontbijt aanpassen, want ook daarnaar wordt gekeken. "Ik heb het liefst een omelet," aldus Van den Hoogenband, "maar dat is nu niet verstandig." Brood, yoghurt en fruit staan op het ontbijtmenu. Alhoewel Veldhuis zo kort na haar ontbijt de yoghurt omhoog voelde komen tijdens een van de races.

Het zijn juist die ervaringen die zwemmers en coaches de komende weken zullen evalueren. "In Peking moeten de zwemmers hun eigen rituelen onder controle hebben," aldus Verhaeren. "Het kan ze helpen bij het omgaan met de hectische omstandigheden van de Olympische Spelen. Want uit het verleden is gebleken dat de sporters die dat het beste kunnen, het meeste succes hebben".

Van den Hoogenband relativeert: "Als je eenmaal in vorm bent, maakt het niet uit hoe laat je moet zwemmen. Het is een mentale kwestie. Ik wil daarom vooral op mijn ervaring vertrouwen." (ROBERT_JAN FRIELE)

Pieter van den Hoogenband in actie. Foto ANP.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden