Plus

'Vrijwilligerswerk belangrijk voor eigenwaarde vluchtelingen'

Twee stoffen tassen liggen op de werktafel in de ruimte van Refugee Company. Ze zijn ontworpen door kleermaker Mahmoud (28).

Minister Lodewijk Asscher bezoekt de Refugee Company in de oude Bijlmerbajes Beeld Rink Hof
Minister Lodewijk Asscher bezoekt de Refugee Company in de oude BijlmerbajesBeeld Rink Hof

Eentje voor heren en eentje voor dames. Hij zal een ervan tijdens het werkbezoek aan minister Lodewijk Asscher geven.

Mahmoud, meetlint om zijn nek, was in zijn geboorteland Syrië al kleermaker. Hij pakt zijn telefoon en laat verschillende ontwerpen van tassen, broeken, pakken en schorten zien. "Mooi toch," zegt hij een paar keer.

Vluchtelingen kunnen voortaan sneller vrijwilligerswerk doen. Minister Asscher gaat de regels versoepelen, maakte hij dinsdag bekend.

Integratieproject
Mahmoud heeft inmiddels een huis in Amsterdam gekregen, vlak bij de Bijlmerbajes, maar hij kan voorlopig niet werken. Hij gaat momenteel twee dagen in de week naar school en is de rest van de tijd vaak bij de Refugee Company te vinden. "Ik hoop op deze manier een echte baan te vinden," zegt hij.

De 33-jarige Syriër Anas, die in zijn geboorteland verwarmingsbuizen importeerde uit Europa en China en bij de Refugee Company aan het zeefdrukken doet, ziet dit vrijwilligerswerk vooral als integratieproject.

Alleen maar Syriërs
"Ik wil op deze manier snel Nederlands leren, met de Nederlandse cultuur in aanraking komen en vooral met Nederlanders spreken. Ik ben nu in Europa, maar toen ik in het asielzoekerscentrum kwam, zag ik alleen maar Syriërs om me heen."

Ook vindt hij het fijn dat hij tenminste wat te doen heeft en even weg kan uit zijn geïsoleerde omgeving in het asielzoekerscentrum in Almere.

Refugee Company
Op een tafel even verderop staan allerlei Syrische hapjes te wachten op Lodewijk Asscher en zijn gevolg: de twee Amsterdamse wethouders Eric van der Burg en Arjan Vliegenthart, die gisteren een rondleiding kregen bij de stichting. Refugee Company biedt vluchtelingen vrijwilligerswerk en bemiddelt tussen werkgevers en vluchtelingen voor betaalde banen.

De twee koks Ziad en Jay, ook vrijwilligers van de stichting, hebben hun eigen geld hiervoor gebruikt. "Dit is de gemakkelijkste manier om iets van onszelf te laten zien," zegt Ziad. De mannen willen later een eigen cateringbedrijf beginnen.

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt het belangrijk dat vluchtelingen snel vrijwilligerswerk kunnen doen en gaat de regels hiervoor aanpassen.

Eigenwaarde
Vluchtelingen kunnen daardoor soms enkele weken na aankomst al vrijwilligerswerk verrichten. "Dat is belangrijk voor de eigenwaarde van vluchtelingen."

"Sommige mensen denken dat vluchtelingen dan langer in Nederland blijven. Maar mensen die actief bezig zijn geweest, zijn ook gemotiveerder om succesvol terug te keren, is uit onderzoek gebleken. Bovendien is het beter dan depressief op een kamer zitten," aldus Asscher.

Iets terugdoen

Uit recent onderzoek van Bureau Labyrinth onder veertig asielzoekers en werkloze statushouders uit verschillende COA-locaties blijkt dat het merendeel vrijwilligerswerk zou willen doen.

Op die manier kunnen ze de Nederlandse taal leren, menen ze, een netwerk opbouwen en kennismaken met Nederlandse gewoonten. Dit zal ze hopelijk helpen bij het vinden van een baan. De activiteiten leiden ook af van gedachten aan het thuisland en helpen nieuwe mensen te leren kennen. Bovendien vinden veel vluchtelingen het prettig iets terug te kunnen doen voor de maatschappij.

Bij vluchtelingen die aangeven geen vrijwilligerswerk te kunnen doen, speelt hun fysieke of mentale gesteldheid een rol. Ook zijn sommige vluchtelingen onzeker of ze zich verstaanbaar kunnen maken.

Vluchtelingen willen het liefst als vrijwilliger meehelpen bij het onderhoud van een sportvereniging, bij evenementen als een buurtfeest, met koffie schenken in een zorginstelling of met het voeren van dieren op een kinderboerderij. Het minst geliefd is struiken snoeien in stadsparken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden