Vrijwilligers werken in sneeuw aan enorm kunstwerk bij Zeeburgertunnel

De vrijwilligers die werken aan het grootste portret ooit op Nederlandse bodem, hadden dit weekend te kampen met de eerste sneeuw van het jaar. Maar samen met de Cubaanse kunstenaar Jorge Rodriguez-Gerada aanvaarden ze de winterse tegenslag lachend. Voor hen is het buffelen in de kou namelijk niets vergeleken met de strijd van mensenrechtenactivisten in Latijns-Amerika. Want daar is dit kunstwerk ter grootte van 2 voetbalvelden bij de Zeeburgertunnel voor bedoeld.

Een montage van het portret zoals dit er straks vanuit de lucht uitziet. Beeld Pancho Espinoza
Een montage van het portret zoals dit er straks vanuit de lucht uitziet.Beeld Pancho Espinoza

Ze moeten nog hard werken, want het kunstwerk van Gerada wordt maandag onthuld. Het belooft een spektakel te worden, met speciale 'drones' die vanuit de lucht opnames zullen maken. De onthulling vormt het startschot van de campagne Vogelvrije Vrouwen, die aandacht vraagt voor de strijd van mensenrechtenactivisten in Midden-Amerika. Deze vrouwen zetten zich in tegen geweld en criminaliteit en stellen schendingen van mensenrechten aan de kaak. Daarbij zijn ze niet zeker van hun leven; elk jaar worden tientallen activisten vermoord in landen als Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador en Nicaragua.

De campagne Vogelvrije Vrouwen wil dit onderwerp letterlijk op de kaart zetten en komt daarom met het spectaculaire kunstwerk. Thomas van der Sluijs, in het dagelijks leven timmerman, is een van de vrijwilligers die eraan meewerkt. Hij heeft een cursus landmeten gehad en moet na de sneeuwstorm van vrijdagochtend stokjes in de aarde steken. Om die stokjes heen komt een lijn, die gevuld wordt met donkere aarde, zodat het contrasteert met de omgeving. Dit gebeurt op basis van een plattegrond in de computer. Via gps is heel precies aangegeven waar de stokjes moeten komen. Zo ontstaat een grafisch portret van zo'n 125 bij 170 meter meter. Een kunstwerk dat dus eigenlijk alleen vanuit de lucht goed is te zien.

Jorge Rodriguez-Gerada werkt graag met grote formaten. Hij maakte zijn 'urban art scenes' over de hele wereld en heeft zijn naam verbonden aan tal van bewustwordingscampagnes. Dit keer ontwierp hij een gigantisch gezicht van een Latijns-Amerikaanse vrouw. Ze kijkt star en bang, maar blikt toch richting toekomst. Het probleem is complex, weet Gerada. 'Er zijn zoveel redenen waarom die vrouwen in de problemen komen.' Dus dit beetje sneeuw? 'Beautiful!' roept hij. En hoezo hard werken? 'We gaan gewoon door en proberen het op te pakken zodra het kan. Zo gaat het. Ik werk hier samen met cool guys. Allemaal vrijwilligers. We maken het af. Nu is het nog een mooie witte open ruimte. Dat verandert. En natuurlijk gaat de opening maandag door. Dit is geen anderhalve meter sneeuw! Ik heb wel voor grotere uitdagingen gestaan. Bovendien: dit is het minste wat we kunnen doen voor die vrouwen.'

De lancering van het portret vindt plaats op de Internationale Dag van de Mensenrechten, maandag 10 december, op de Zuiderzeedijk (op Zeeburgereiland).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden