Vrijwilligers fleuren tentenkamp asielzoekers op

Vrijwilligers hebben dit weekeinde het tentenkamp van de ruim veertig uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Notweg in Amsterdam- Osdorp onderhanden genomen.

Een buurtbewoner komt eten brengen. Archieffoto. Beeld anp
Een buurtbewoner komt eten brengen. Archieffoto.Beeld anp

De meeste kleine recreatietenten zijn vanwege de stromende regen vervangen voor vier grote, windvrije, legertenten met veldbedden. De meeste kleine recreatietenten zijn vanwege de stromende regen vervangen voor vier grote, windvrije, legertenten met veldbedden. Voedsel, levensmiddelen en kleding zijn door een groep vrijwilligers gesorteerd en opgeborgen in stellingkasten in een aparte voorraadtent.

Voedsel is opgeslagen in plastic containers. Noodzakelijk, want op de grote hoeveelheden brood in losse zakken kwamen ratten en ander ongedierte af. Inmiddels staan er twee chemische toiletten op het tentenkamp. Vier kinderen die op het tentenkamp verbleven, in de leeftijden van 2, 4, 7 en 9, hebben inmiddels tijdelijk onderdak, mede dankzij de organisatie Defence for Children en de gemeente. 'De kinderen werden aanvankelijk ondergebracht bij de Protestantse Diaconie in het centrum, vandaag gaan ze met hun moeders naar een asielzoekerscentrum in Friesland,' zegt een woordvoerder van Defence for Children.

Naast diverse moslim- en kerkorganisaties zamelen ook De Medicijnpot en de Amsterdamse tak van de PvdA-jongerenbeweging Jonge Socialisten geld in, om bijvoorbeeld een aggregaat en straalkachels te kunnen aanschaffen. Hiervoor is toestemming nodig van de gemeente omdat door stroom en vuur de brandveiligheid in het geding kan komen. Veiligheidsdeskundigen van de gemeente nemen het verzoek in beraad en komen vandaag of morgen met een besluit, zegt een gemeentewoordvoerder.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden