'Vrijwillige bijdrage niet betaald? Toch mee op schoolreisje'

Kinderen moeten niet worden uitgesloten van een kerstviering of een schoolreisje als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben betaald. Dat vinden GroenLinks en de SP.

null Beeld anp
Beeld anp

Nu mogen scholen kinderen waarvan ze geen geld hebben ontvangen nog weigeren bij excursies of het Sinterklaasfeest op school.

De eerdergenoemde partijen vinden dat dit ongelijkheid in de hand werkt en komen woensdag met een initiatiefwet die dat verbiedt.

De vrijwillige ouderbijdrage, die door basisscholen, middelbare scholen en mbo's wordt geheven voor kosten die het ministerie van Onderwijs niet dekt, is de partijen al langer een doorn in het oog.

De bijdrage - die varieert van een paar tientjes tot honderden euro's - is niet voor iedere ouder op te hoesten. In Amsterdam is recentelijk een maximum van 225 euro afgesproken.

Sommige scholen doen alsof de bijdrage verplicht is in plaats van vrijwillig. "In de wet staat al dat dit niet mag," zegt SP-Kamerlid Peter Kwint. "Maar scholen mogen kinderen wél weigeren bij buitenschoolse activiteiten als ouders niet hebben betaald."

Misstanden
Als de SP in de afgelopen jaren meldpunten voor misstanden met de ouderbijdrage opende, 'regende' het daar klachten.

Het AD schreef eerder over kinderen die niet mee mochten op schoolreisje en in plaats daarvan klusjes moesten opknappen op school. In Hellevoetsluis wilde een basisschool eind vorig jaar zeven leerlingen weigeren bij een kerstdiner om een niet-betaalde ouderbijdrage.

Ieder jaar hoort GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld dit soort voorbeelden. "En ieder jaar spreekt de Kamer daar schande van. We kunnen weer schriftelijke vragen stellen, maar we kunnen ook de wet aanpassen."

Dat bleek simpel te kunnen, ontdekte Westerveld, door in bestaande wetsteksten één zinnetje toe te voegen bij de passages over de vrijwillige ouderbijdrage die verplicht in schoolgidsen moeten staan:

'Het niet voldoen aan deze bijdrage door ouders of verzorgers mag niet leiden tot het uitsluiten van de leerling van bepaalde schoolactiviteiten, of deze nu onderdeel zijn van het verplichte onderwijsprogramma of niet.'

Stoppen
Als ouders met een krappe beurs nu de bijdrage niet kunnen betalen, kan Stichting Leergeld hen te hulp schieten.

Dat is goed, zegt SP'er Kwint. "Maar kinderen moeten niet afhankelijk zijn van liefdadigheid. Ze moeten gelijke kansen krijgen, of je nou rijke of arme ouders hebt."

Het risico dat álle ouders door het wetsvoorstel stoppen met betalen van de ouderbijdrage nemen de Kamerleden op de koop toe. Kwint: "Ik heb liever dat de hele klas naar een goedkope speeltuin gaat dan de helft van de klas naar een duur pretpark."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden