'Vrijwillig groenbeheer in de stad wordt gesloopt'

Vijftien bewonersgroepen die vrijwillig stukjes groen verzorgen in de binnenstad dreigen het bijltje er bij neer te gooien. Administratieve chaos bij het stadsdeel is de boosdoener.

Patrick Meershoek
'Over de budgetten voor 2017 heeft een aantal groepen nog niets gehoord, en het is al mei' Beeld ANP
'Over de budgetten voor 2017 heeft een aantal groepen nog niets gehoord, en het is al mei'Beeld ANP

De lol gaat er op deze manier snel vanaf, zegt Tryntsje Bakkum, samen met een groep medebewoners verantwoordelijk voor het beheer van de drijvende tuinen in de Lijnbaansgracht.

"Dit is de tijd om plantjes in te slaan, maar ik hoor veel mensen zeggen: wij doen voorlopig maar even niets. We doen vrijwilligerswerk, maar we voelen ons door het stadsdeel absoluut niet serieus genomen."

Declareren
Namens vijftien groene bewonersgroepen uit de binnenstad schreef Bakkum een brandbrief aan de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum over de moeizame relatie met het stadsdeel, dat verantwoordelijk is voor de financiële afhandeling van de onkosten. Het gaat per groep om bedragen die variëren van enkele tientjes per jaar tot enkele honderden euro's. De vrijwilligers mogen die onkosten declareren bij het stadsdeel.

Dat ging lang goed, zegt Bakkum. "Vroeger werd dat geld binnen een paar weken teruggestort. Er zat een ambtenaar die echt betrokken was bij de verenigingen. Vanaf het moment dat zij ziek werd, was dat niet meer het geval. De uitbetalingen kwamen soms pas een half jaar na dato, of er kwam helemaal geen bericht. Over de budgetten voor 2017 heeft een aantal groepen ook nog niets gehoord, en het is al mei."

De verzamelde klachten maken duidelijk dat voor veel zelfbeheergroepen inmiddels de maat vol is.

"Als je de participatie de grond in wilt boren, is het inderdaad handig om er zo'n luie, stroperige ambtenaar op te zetten." Een ander: "Vanaf oktober heb ik gevraagd en gezeurd en gemaild en gebeld om contact met iemand van de gemeente. Maar we hoorden niks."

Gedemotiveerd
Bakkum vertelt dat de subsidie voor 2014 liep via het wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael. "Dat ging goed. Het wijkcentrum vroeg voor alle groepen subsidie aan. Nu moeten alle zelfbeheerders zelf een subsidie aanvragen."

Uit de klachten blijkt wel dat het invullen van een belastingaangifte kinderspel is vergeleken met het beantwoorden van alle vragen uit het subsidievolgsysteem.

Het is zonde dat een netwerk dat draaide als een tierelier op deze manier de nek wordt omgedraaid, vindt Bakkum. "Het is een doel van de gemeente burgers te betrekken bij het groen in de openbare ruimte. Maar we zien nu dat die burgers gedemotiveerd raken. Als het stadsdeel er niet in slaagt orde op zaken te stellen, kan de verantwoordelijkheid beter worden teruggegeven aan het wijkcentrum."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden