Vrijspraak zaak Politkovskaja

Vlak voor haar dood was Politkovskaja bezig met een onderzoek naar ontvoeringen die onder de verantwoordelijkheid van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov zouden plaatshebben. Foto GPD Beeld
Vlak voor haar dood was Politkovskaja bezig met een onderzoek naar ontvoeringen die onder de verantwoordelijkheid van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov zouden plaatshebben. Foto GPD

MOSKOU - De drie verdachten die terecht stonden voor medeplichtigheid aan de moord op de Russische journalist Anna Politkovskaja, zijn gisteren door een jury vrijgesproken.

De twee Tsjetsjeense broers Dzjabrail en Ibrahim Makhmoedov, en de oud-politieagent Sergej Chadzhikoerbanov hebben volgens de jury van de militaire rechtbank in Moskou niets met te maken met de moord op Anna Politkovskaja. De kritische journalist werd 7 oktober 2006 in de lift van haar flatgebouw doodgeschoten.

De bewijslast tegen de vrijgesproken verdachten was vanaf het begin van de zaak flinterdun. Een derde broer, Roestam Makhmoedov, houdt zich volgens justitie schuil in West-Europa. De openbare aanklager kon ook niet duidelijk naar voren brengen wie opdracht had gegeven tot de moord. Justitie gaan tegen de uitspraak van de jury in beroep.

Ook een vierde verdachte, Pavel Rjagoezov, is vrijgesproken. Deze geheim agent werd apart berecht en kondigde na zijn vrijspraak aan mee te zullen werken aan het verdere onderzoek naar de zaak.

De bekende journaliste van de krant Novaja Gazeta was een uitgesproken criticus van toenmalig president Vladimir Poetin, nu premier, en bracht geregeld pijnlijke onthullingen, met name over het optreden van het Russische leger in Tsjetsjenië. Vlak voor haar dood was Politkovskaja bezig met een onderzoek naar ontvoeringen die onder de verantwoordelijkheid van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov zouden plaatshebben.

Het onderzoek naar de moord verliep rommelig. Openbaar aanklager Joeri Tsjaika kwam ruim een jaar na de moord met de mededeling dat de Russische geheime dienst FSB en verschillende politiediensten 'onfortuinlijk genoeg' aan de moord hebben meegewerkt. Er werden tien mensen opgepakt. Later zei hij dat de werkelijke moordenaar, Roestam Makhmoedov, zich in West-Europa schuilhoudt.

Tijdens het onderzoek is belangrijke informatie verdwenen. Het ging onder andere om simkaarten, computers en de beelden van een beveiligingscamera waarop de moordenaar te zien was.

De verdachte Chadzhikoerbanov stelde tijdens het proces verscheidene malen dat hij is verraden door de autoriteiten. Hij zou het slachtoffer zijn van een samenzwering en men zou hem verschillende malen hebben geprobeerd om te kopen.

De advocaat van de nabestaanden van Politkovskaja, Karina Moskalenko, sprak eerder deze week de jury toe en legde uit dat de verdachten volgens haar onschuldig waren.

''Het laatste wat Politkovskaja zou willen is dat onschuldige mensen het gevang ingaan. De werkelijke daders zijn veel hoger geplaatst dan de verdachten,'' aldus Moskalenko. (OLAF KOENS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden