Update

Vrijspraak voor tieners in 'Columbine-zaak'

LONDEN/MANCHESTER - Twee Britse tieners die terechtstonden omdat ze een bomaanslag op hun school zouden hebben willen plegen zijn woensdag vrijgesproken. De jury in Manchester achtte de beschuldigingen ongegrond.

Volgens aanklagers wilden de destijds 16-jarige Ross McKnight en Matthew Swift op 20 april leraren en medeleerlingen doden op hun school in Audenshaw, dat tegen Manchester aanligt. De datum zou zijn gekozen omdat het op die dag precies tien jaar geleden was dat de Amerikaanse scholieren Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) dertien mensen op de Columbine High School in Littleton, Colorado vermoordden, alvorens de hand aan zichzelf te slaan.

De aanklagers beweerden dat Swift en McKnight van plan waren eerst een winkelcentrum op te blazen en daarna een bloedbad aan te richten op school. De twee vrienden zouden zelfs een codenaam hebben bedacht voor de aanslagen, 'Operatie Regenboog'. De beklaagden zeiden echter dat de verwijzingen in hun emails, waarop de aanklagers zich baseerden, slechts op fantasie berustten.

De zaak kwam aan het rollen toen McKnight op een avond stoned en dronken een meisje belde op wie hij verliefd was en haar het plan 'opbiechtte'. Het meisje vertelde haar moeder over het telefoongesprek en die lichtte de politie in.

Bij huiszoekingen werden in dagboeken en andere geschriften allerlei verwijzingen gevonden naar 'Operatie Regenboog' en het grote aantal doden dat erbij zou vallen. Op Swifts kamer vond de politie 'The Anarchists Cookbook', een handleiding voor onder andere het vervaardigen van molotovcocktails, boobytraps en andere explosieven. Ook werden in een kluis van Swift plattegronden van de school aangetroffen en een schrijfblok met aantekeningen. Een van die aantekeningen luidde: 'Project Regenboog, Ground Zero (...) Eric Harris en Dylan Klebold staan op uit de dood'. Explosieven werden bij de huiszoekingen niet gevonden, maar de politie legde wel de hand op zes met de mobiele telefooncamera gefilmde video's waarop te zien zou zijn hoe de tieners explosieven proberen te maken van chemicaliën. Ook vond de politie bij Swift in de boekenkast exemplaren van Hitlers Mein Kampf en van de Turner Diaries, een van de boeken die een inspiratie zouden hebben gevormd voor het bloedbad in Columbine.

Volgens de verdediging was het vermeende plot in werkelijkheid niet meer dan het werk van twee tieners met te veel verbeeldingskracht. Swift zei dat zijn geschriften slechts 'naïeve en zielige pogingen waren' om met zijn onzekerheden en zijn weltschmerz om te gaan. ''Ik was 16 en had een levendige fantasie'', zo verklaarde hij.

De jury moest lachen toen de vader van Ross McKnight, een politieman met een staat van dienst van bijna twintig jaar, vertelde dat zijn zoon altijd vol 'onbesuisde' plannen zat. McKnight senior zei nooit te hebben getwijfeld aan de onschuld van zijn zoon.

Toen de jury woensdag na een beraad van 45 minuten met de vrijspraak kwam was de agent naar eigen zeggen niettemin 'ongelooflijk opgelucht'. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden