Vrijspraak voor taxichauffeur die Mare Welkers doodreed

Jasmin M., de 22-jarige taxichauffeur die Mare Welkers vorig jaar doodreed in de Molukkenstraat, is door de rechtbank vrijgesproken.

Josien Wolthuizen
Mare Welkers Beeld Archief
Mare WelkersBeeld Archief

De rechtbank noemt het ongeluk 'een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden', maar stelt vast dat de dood van Welkers op geen enkele manier kon worden vermeden.

M. zou minder dan twee seconden de tijd hebben gehad om haar op te merken, mede doordat het zicht werd belemmerd door een bus die stond geparkeerd voor de uitrit van de Balistraat, van waaruit Welkers de Molukkenstraat overstak.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 240 uur werkstraf en een rijverbod van een jaar geëist tegen M. De officier van justitie verweet hem dat hij voor de fatale aanrijding een bus inhaalde over een doorgetrokken streep, te laat wisselde van rijstrook en niet genoeg rechts reed. De rechtbank ziet geen verband tussen die overtredingen en de aanrijding.

Snelheid
Tijdens de inhoudelijke behandeling werd ook de snelheid van M. ter discussie gesteld. Volgens de rechtbank kon de exacte snelheid van M. niet worden vastgesteld, maar gaat de politie ervan uit dat hij niet veel harder reed dan de toegestane 50 kilometer per uur.

Een lagere snelheid had de aanrijding niet kunnen voorkomen, stelt de rechtbank. "Wij realiseren ons dat het voor de nabestaanden van Mare Welkers heel moeilijk moet zijn om deze uitspraak te horen, maar we kunnen niet tot een andere conclusie komen," aldus de rechter.

De ouders en zus van Welkers, die als juf werkte op basisschool De Kleine Kapitein, zijn teleurgesteld over de uitspraak. "Dit hadden we niet verwacht. We zijn er beduusd van," zei moeder Monique Okkerse na afloop.

"Maar feitelijk gaat het ons niet om de straf voor de chauffeur. We willen dat er iets wordt gedaan aan de veel te jonge chauffeurs die door Uber de weg op worden gestuurd. Uber neemt geen enkele verantwoordelijkheid."

Fitheid
Tijdens de inhoudelijke behandeling verklaarde M. dat hij vier uur had geslapen voordat hij op de ochtend van het ongeluk in de auto stapte. De nabestaanden van Welkers hadden daarom vraagtekens gezet bij de fitheid van M.. De rechtbank gaat daar in het vonnis niet op in.

Okkerse: "De rechter heeft niets gezegd over de omstandigheden. Dat is teleurstellend."Hoewel uit het onderzoek niet bleek dat M. tijdens het ongeluk met zijn telefoon bezig was, vinden de nabestaanden van Welkers dat Uberchauffeurs zich schuldig maken aan een 'doorlopend delict', omdat ze door een app op hun smartphone worden aangestuurd.

Zus Jip Welkers liet tijdens de zitting een filmpje zien van een chauffeur die daardoor tijdens een taxirit door Amsterdam tientallen seconden niet met het verkeer om zich heen bezig was, omdat hij aanvragen voor ritten moest beantwoorden en passagiers moest beoordelen.

Aan haar oproep aan de gemeente Amsterdam om iets te doen aan dit probleem is inmiddels gehoor gegeven. Okkerse: "We hebben een gesprek gehad met wethouder Sharon Dijksma van Verkeer. Ze was onder de indruk van ons verhaal. Ze heeft gezegd dat ze gaat nadenken over een actieplan. Dat doet ons goed."

M. was niet bij de uitspraak aanwezig. Zijn advocaten waren woensdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Achtergrond

- Monique Okkerse (58) hoort hem nog heel vaak, de bel die op 31 maart vorig jaar 's ochtends om kwart over acht 'keihard' ging. Er stond politie voor de deur van hun huis in Gouda met de mededeling dat er een ernstig ongeluk was gebeurd in Amsterdam. "Ik weet nog dat ik heel hard schreeuwde: waar? Toen ze zeiden dat het in de Molukkenstraat was gebeurd, wist ik dat het om Mare moest gaan." Haar ouders en zus strijden nu voor strengere regels.

- Jasmin M., de 22-jarige taxichauffeur van Uber die Mare Welkers doodreed op de Molukkenstraat, kan zich weinig herinneren van het ongeluk. 'Het gebeurde in een flits. Wat hij nog wel weet van het fatale moment? "Een klap. Het eerste wat ik merkte was een klap. Het gebeurde in een flits. Ik kan met geen woord omschrijven hoe snel het is gegaan."

- Ze woonde in een studentenhuis in het hart van de Indische Buurt. Ze genoot van de diversiteit van de wijk en ging graag koffie drinken en een krantje lezen bij de Jonge Admiraal. En vol energie was Mare Welkers begonnen aan haar baan als invaljuf op daltonschool De Kleine Kapitein in Oost. Lees verder: Mare Welkers (1994-2017): Lieve, creatieve juf met hart voor het onderwijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden