Vrijspraak voor 'Joego's' Milos 'Bato' B. en Sefto B.

HAARLEM - De rechtbank ziet geen snipper bewijs dat Milos 'Bato' P. en Sefto B. in 1993 de Amsterdamse crimineel Erwin Tra hebben geliquideerd. Justitie had tegen de 'Joego's' twaalf jaar geëist, de rechtbank spreekt ze vrij.

Aanklagers Koos Plooij en Michiel Zwinkels zeiden in hun requisitoir zelf al dat het strafdossier rond de liquidatie van de 27-jarige Tra niet overloopt van het bewijs dat Milos 'Bato' P. de opdracht gaf voor de moord en dat Sefto B. schoot. Toch, justitie vindt het bewijs nog net voldoende. De rechters niet.

De rechtbank laat niets heel van de bewijsconstructie die justitie heeft opgebouwd rond 'anonieme bedreigde getuige' X10, die het duo beschuldigt van de moord op 20 december 1993 in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Die geheimzinnige X10 is 'de dragende pijler' onder het bewijs, stelt de rechtbank vast. Hij kan echter niet 'uit eigen wetenschap' verhalen over de liquidatie. Hij heeft één bron uit de omgeving van Bato P. 'horen zeggen' dat Bato en Sefto B. achter de moord zaten.

De onderzoeksrechter heeft wel vastgesteld dat X10 'een betrouwbare en geloofwaardige indruk' maakte. Maar wie die duistere bron is van getuige X10 en of die bron betrouwbaar is, kan de rechtbank niét nagaan. Het vonnis: "De rechtbank stelt vast dat de verklaring van getuige X10 een uiterst geringe bewijswaarde heeft." Ander bewijs kan compensatie bieden, maar daaraan ontbreekt het, oordeelt de rechtbank.

De signalementen die getuigen opgaven van de schutter 'sluiten Sefto B. niet uit', maar aan de hand daarvan is 'niet met enige mate van zekerheid te stellen dat hij wél de schutter is'.

Dat Sefto B. in een woning in de Volkerakstraat verbleef, vlakbij de moordplek, staat niet vast. De rechters zijn er evenmin van overtuigd dat één van de mannen die een overbuurvrouw uit die woning zag komen, de moord heeft gepleegd.

De rechtbank volgt justitie niet in haar redenering dat uit de lange reeks conflicten waarin Tra was verwikkeld, duidelijk één motief de aanleiding was voor de moord.

Aanklagers Plooij en Zwinkels zien de ruzie met de beruchte criminelen Sam Klepper en Johnny Mieremet als die aanleiding. Het inmiddels zelf vermoorde stel schakelde volgens justitie doorgaans Bosniër 'Paja' M. in voor geweldsklussen; tot wiens groep justitie Bato P. rekent.

De rechtbank: "Uit het dossier is niet één conflict te distilleren als reden voor de moord." Kortom: Bato P. en Sefto B. moeten worden vrijgesproken.
Het openbaar ministerie had zelf al vrijspraak gevraagd voor haar beschuldiging dat Milos P. in 1999 een aanslag heeft gepleegd op xtc-handelaar Ronald van Essen.
Vrijspraak werd het.

Milos P. staat in juni terecht voor betrokkenheid bij de liquidatie van Srdjan Miranovic, in 2006 in Montenegro, en enkele pogingen tot moord in ex-Joegoslavië. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden