Vrijspraak voor bestellen explosieven via dark web

De Amsterdamse rechtbank heeft de Amersfoortse broers Ali en Yusuf A. vrijgesproken van het voorbereiden van een ernstig misdrijf, met een pond semtex dat bij de broers was gevonden. Justitie had tot drie jaar cel geëist.

Maarten van Dun
null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechtbank vindt het onvoldoende specifiek welk ernstig misdrijf de broers dan hadden voorbereid.

In eerdere uitspraken heeft de rechter strenge eisen gesteld aan de bewijslast in zaken waarin het Openbaar Ministerie de voorbereiding van een ernstig misdrijf (zoals een ontvoering, overval of liquidatie) ten laste legt.

Ali A. krijgt wel drie maanden cel voor het bezit van een vuurwapen en één patroon.

Zijn advocaat Cem Polat is tevreden met de uitspraak van de rechter. "Vanaf het begin van deze zaak heb ik gesteld dat in deze zaak nooit een veroordeling kan komen. Daarvoor is het bewijs eenvoudigweg te dun. Dit is een terechte uitspraak van de rechtbank."

Het OM wilde twaalf maanden cel voor Yusuf A., waarvan zes maanden voorwaardelijk, vanwege medeplichtigheid aan het voorbereiden van een ernstig misdrijf.

Ali A., wiens rol groter werd ingeschat, moest van het OM drie jaar de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

'Heftige informatie'
De zaak draait om informatie die de FBI doorspeelde aan de Nederlandse opsporingsdiensten.

"Het was buitengewoon heftige informatie die wij in september 2016 van de FBI binnenkregen," memoreerde officier van justitie Hieke Vriezen donderdagochtend op de zitting. "Een Nederlandse gebruiker met de gebruikersnaam No Limit bestelde op het dark web een halve kilo semtex (kneedbare springstof, red.) en ontstekers. We hadden geen idee wat het plan was en wie er achter die gebruikersnaam zat."

De politie dacht op een mogelijk terreurplan te zijn gestuit.

Pas veel later kreeg de politie informatie uit de VS dat gebruiker 'No Limit' tegen contacten op het dark web had gezegd dat springstoffen in Nederland 'niet voor terreur' worden gebruikt, maar voor 'atm's and the drug war.' Plofkraken en de strijd in het criminele milieu dus.

Maar toen die informatie beschikbaar kwam, waren Ali en Yusuf A., twee corpulente broers van Turkse komaf, al gearresteerd.

Nadat informatie over de bestelling was binnengekomen, besloot de politie een neppakketje te bezorgen op het adres dat 'No Limit' had opgegeven. In kinderspeelgoed in de vorm van een lieveheersbeestje stopte de politie nepspringstof.

Lieveheersbeestje
Kort nadat een undercoveragent het pakketje had bezorgd, kwam Ali A. naar het afleveradres om het pakketje op te halen. Zijn broer Yusuf haalde hem vervolgens op met de auto. Even daarna, in de autowasstraat, schroefde Ali het lieveheersbeestje over. Kort daarop werden de twee broers opgepakt door een arrestatieteam.

Tot de zitting donderdagochtend had Ali A. in alle talen gezwegen, maar aan de rechtbank vertelde hij twee jaar later dan toch zijn versie van het verhaal.

Hij zou het pakketje in opdracht van een ander, een crimineel, hebben aangenomen, nadat hij zijn baan als postbezorger was kwijtgeraakt. Hij dacht dat in het pakketje versnijdingsmiddelen voor drugs zaten.

Nieuwsgierig
Dat hij het openmaakte, wat justitie zeer verdacht vindt, was uit nieuwsgierigheid, verklaarde Ali. In wiens opdracht hij het pakketje zou hebben aangenomen, wilde Ali A. niet zeggen: "We kijken allemaal het nieuws, we weten wat er gebeurt met mensen die praten."

Officier van justitie Hieke Vriezen geloofde weinig van dat verhaal. Ze stelde dat Ali de springstof zelf had besteld, ook omdat hij weigerde het wachtwoord van zijn zwaar versleutelde laptop te geven. Op de slaapkamer van Ali werden bovendien een stroomstootwapen en zwaar vuurwerk gevonden. Die spullen worden geregeld bij plofkraken gebruikt.

Buren
Ali A. zei het vervelend te vinden dat justitie niet eerder breed bekendmaakte dat er geen aanwijzingen meer waren dat de explosieven voor een terroristisch plan waren bedoeld. "Mijn buren kijken me vies aan. Mensen noemen mij Ali de terrorist of Ali Chemicali."

De zaak heeft grote gevolgen gehad voor zijn privéleven, zegt Ali. "Ik werkte bij een evenementenbureau, maar die plek ben ik kwijt. Mijn baas zei: 'Kom op, Ali, terrorisme en evenementen, dat gaat niet samen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden