Vrijspraak 'politielek'

AMSTERDAM - Justitie lijdt een gevoelige nederlaag in de zaak tegen het het lekken van politiegegevens naar vooral de Amsterdamse onderwereld. De rechtbank heeft ex-rechercheur Sjaak K. (51), alias De Pet, zijn broer Jan (54) en hun vriend Hans van E. (51) geheel vrijgesproken.Zij werden ervan verdacht zowel de groep rond Willem Holleeder als de Hell Angels informatie te hebben doorgespeeld.

Justitie had een zendertje in Sjaak K.'s gsm geplaatst. Vervolgens werd hij in de val werd gelokt met nepinformatie over de onderwereld. De rechtbank vindt dat een ongeoorloofd afluistermiddel; de opnamen mogen niet als het bewijs worden gebruikt.

Tijdens een gesprek dat de rechercheur met Van E. over de nepinformatie voerde, leek hij die gegevens door te spelen. Dat het zendertje de telefoon direct kon afluisteren en ook gesprekken kon opnemen, vindt de rechtbank onrechtmatig.

Enkele verklaringen die Hans van E. na zijn arrestatie aflegde, telt de rechtbank evenmin mee, omdat de politie zijn advocaat Nico Meijering bij hem weghield.

Ook de afgeluisterde telefoongesprekken tussen Meijering en zijn cliënt Van E., die volgens justitie aantonen dat K. via Van E. de datum voor invallen bij de Hells Angels doorgaf aan de Angeladvocaat, sluit de rechtbank uit van het bewijs.

Dat de recherche bij Sjaak K. thuis, op zijn werk en in zijn tas allerlei documenten en dossiers vond uit oude onderzoeken, wil volgens de rechtbank niet zeggen dat hij zich al die documenten 'wederrechtelijk toegeëigend had'.

Het bewijs dat overblijft tegen Sjaak K. en zijn medeverdachten, is te mager om hen te veroordelen voor corruptie, schending van het ambtsgeheim, het verduisteren van vertrouwelijke politiedocumenten en het witwassen van uit misdaad verkregen vermogen.

Justitie had drie jaar cel geëist tegen Sjaak K., anderhalf jaar tegen Hans van E. en een half jaar tegen Jan K. De rechtbank veroordeelde Hans van E. wel tot een half jaar cel wegens wietteelt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden