'Vrijspraak niet meer onherroepelijk'

DEN HAAG - Mensen die door de rechter zijn vrijgesproken, kunnen straks opnieuw worden vervolgd voor hetzelfde delict als er belangrijke nieuwe feiten boven tafel komen.Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een wetsvoorstel om dat te regelen.

Dat heeft zijn woordvoerder donderdag gezegd. Onder welke omstandigheden het Openbaar Ministerie (OM) een vrijgesproken verdachte alsnog voor de rechter mag brengen, moet nog precies worden bepaald. Tot nu toe geldt het principe dat justitie iemand niet twee keer mag vervolgen voor hetzelfde delict.

Dankzij nieuwe opsporingsmiddelen, zoals DNA-onderzoek, komen soms nieuwe aanwijzingen naar boven waaruit blijkt dat iemand toch schuldig zou kunnen zijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer stelde vorig jaar al dat het OM in een ernstige strafzaak in zo'n geval opnieuw tot vervolging moet kunnen overgaan.

Aanleiding daarvoor was een oproep van justitie en politie in Rotterdam aan Hirsch Ballin de wet te veranderen om zo'n herzieningsprocedure te regelen. Nu kunnen alleen veroordeelden op grond van nieuwe, ontlastende feiten om herziening van hun zaak vragen. Ze moeten daartoe aankloppen bij de Hoge Raad.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Hirsch Ballin deze week aangekondigd dat hij dit voorjaar met een conceptwetsvoorstel komt over de aanpassing van het ''buitengewoon rechtsmiddel herziening''. Strafrechtadvocaten verzetten zich vorig jaar tegen het plan om een einde te maken aan de onherroepelijke vrijspraak. Strafvervolging mag volgens hen nooit levenslang boven iemands hoofd hangen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden