Vrijmarkt Amsterdam begint in 2014 's nachts

Amsterdammers mogen volgend jaar al tijdens Koningsnacht spulletjes verkopen op de vrijmarkt. Op de eerste viering van Koningsnacht, in de nacht van 25 op 26 april, wordt de nachtelijke vrijmarkt op verschillende plekken in de stad in ere hersteld.

Jasper Karman
De vrijmarkt in de Amsterdamse Westerstraat. Beeld anp
De vrijmarkt in de Amsterdamse Westerstraat.Beeld anp

Dat heeft de gemeenteraad gisteravond unaniem besloten. Als gevolg van het besluit mogen Amsterdammers die de spullen van hun rommelzolder willen slijten, daar al om twaalf uur 's nachts mee beginnen. De nachtelijke vrijmarkt is wel aan strenge eisen gebonden.

Zo geldt de regeling alleen voor specifiek daarvoor aangewezen locaties. De raad denkt nu aan de Apollolaan in Zuid, de Middenweg in Oost, de Bos en Lommerweg en de NDSM-werf. Andere locaties zijn ook bespreekbaar, zolang ze maar buiten het centrum liggen, zodat er geen meute beschonken uitgaanspubliek op af komt. Daarnaast is de nachtelijke vrijmarkt ook uitdrukkelijk bedoeld voor particulieren.

Om overlast te voorkomen zijn professionele of commerciële verkopers met wagens, kramen of bussen niet welkom. Ook mag er geen alcohol worden verkocht, en is versterkte muziek uit den boze. Als de nachtelijke vrijmarkt een succes is, moet het weer een vast onderdeel worden van de viering van Koningsdag in Amsterdam, en wordt het mogelijk op meer plekken toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden