Vrijheidsmaaltijden op 5 mei in Amsterdam

Bezoekers kunnen op Bevrijdingsdag voor de tweede keer aanschuiven bij speciale Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam. De aftrap is een lunch op de Dam, waarbij geïnteresseerden versgebakken 5 mei-brood krijgen voorgeschoteld. Dat maakte het Amsterdamse comité 4 en 5 mei woensdag bekend.

Onthulling 5 mei tafelkleed en servetten in 2012 Beeld anp

Met de maaltijden wil de organisatie Amsterdammers laten discussiëren over de betekenis van de bevrijding in 1945 en vrijheid in het algemeen. Meer dan 200 restaurants en musea bieden speciale menu's en programma's rond het thema. Zo kunnen bezoekers bij Artis na het eten meelopen met een rondleiding over de dierentuin in de oorlogsjaren. Het comité verwacht dat er zo'n 10.000 mensen op de maaltijden afkomen, twee keer zoveel als vorig jaar.

Er zal ook aandacht zijn voor de huidige oorlogssituatie in Syrië en de omstandigheden van vluchtelingen wereldwijd. 'Hoewel we willen dat mensen zich vooral verdiepen in de Nederlandse oorlogstijd, kunnen we daar niet aan ontsnappen', zei een woordvoerster. Het kookduo Nadia Zerouali en Merijn Tol bereiden daarom een Vrijheidsmaaltijd voor de bewoners van het detentiecentrum Schiphol.

Verder brengt het comité op 5 mei een receptenboekje uit waarin koks als Joop Braakhekke en Sander Overeinder gerechten hebben bedacht met ingrediënten uit de Tweede Wereldoorlog. 'Anne Frank keek er in het Achterhuis erg naar uit om weer eens aardbeien te proeven. Daar hebben de koks natuurlijk wat mee gedaan. Ook hebben ze gewerkt met brandnetels en zelfs met paardenvlees', vertelde de zegsvrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden