Vrijgelaten Bergdahl eet weer pindakaas maar moet wennen aan vrijheid

De Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl is gisteren in goede gezondheid aangekomen in een militair ziekenhuis in de staat Texas. Het leger houdt nauw toezicht op zijn herstel, en zegt dat Bergdahl nog moet leren dat de overlevingsstand van zijn jarenlange gevangenschap nu niet meer gezond is.

Redactie
Bowe Bergdahl Beeld reuters
Bowe BergdahlBeeld reuters

Amerikaanse media meldden dat Bergdahl twee jaar lang gevangen heeft gezeten in een metalen doos van 4 vierkante meter, zonder enig menselijk contact. Hij zou daarin gezet zijn na een vluchtpoging. Bergdahl kwam in 2009 in handen van de Taliban. Twee weken geleden werd hij vrijgelaten, in ruil voor Talibanstrijders. Hij kwam eerst op krachten in Duitsland en werd gisteren naar Amerika teruggevlogen.

Tegen de verwachtingen in heeft Bergdahl zijn familie nog niet ontmoet. Hij heeft in Texas wel gesproken met legerfunctionarissen. Hij praat Engels maar zijn spraak is achteruit gegaan tijdens zijn gevangenschap. Een woordvoerder van het leger zegt dat Berghdal geen Engels heeft kunnen spreken in de afgelopen jaren. Daarbij had hij geen controle over zijn leven, wanneer en wat hij zou eten. Volgens zijn begeleiders heeft hij één specifiek verzoek: pindakaas eten.

Het militaire ziekenhuis is gespecialiseerd in de hulp aan terugkerende gevangenen. Tijdens zijn verblijf mag Bergdahl nog geen televisie kijken. 'We brengen hem rustig op de hoogte van wat er in de afgelopen vijf jaar is gebeurd', aldus een woordvoerder. Bergdahl weet daarom nog niet van de discussie over zijn vrijlating. Politici vinden dat ze beter geïnformeerd hadden moeten worden over de deal met de Taliban. Daarnaast gaan er geruchten dat Bergdahl is gedeserteerd uit het leger en van de basis is weggelopen voor hij ontvoerd werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden