Vrije Universiteit boekt 10,3 miljoen, maar schrapt toch

De Vrije Universiteit Amsterdam gaat ondanks een beter resultaat door met de geplande miljoenenbezuinigingen en het schrappen van arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn nog altijd niet uitgesloten.

Van een verslaggever
Volgens directeur financiën Ton Ruhe komt de universiteit structureel 33 miljoen euro tekort, precies het bedrag dat nu bezuinigd wordt. Beeld anp
Volgens directeur financiën Ton Ruhe komt de universiteit structureel 33 miljoen euro tekort, precies het bedrag dat nu bezuinigd wordt.Beeld anp

Dat blijkt uit het jaarverslag. Het resultaat groeide van 8,9 naar 10,3 miljoen euro, ondanks dat 15,8 miljoen moest worden afgeboekt vanwege de negatieve waarde van complexe beleggingsproducten.

De bezuinigingen blijven nodig omdat het resultaat vooral hoger is uitgevallen door eenmalige meevallers. Op lange termijn zien de financiën er slechter uit dan eerder werd aangenomen. Dit komt doordat er grote investeringen nodig zijn in onderwijs, faciliteiten en huisvesting, terwijl de overheid steeds minder bijdraagt. Volgens directeur financiën Ton Ruhe komt de universiteit structureel 33 miljoen euro tekort, precies het bedrag dat nu bezuinigd wordt.

In het jaarverslag wordt vastgesteld dat de organisatie en de voorzieningen niet voldoende zijn meegegroeid met het aantal studenten, dat steeg van 15.000 in 2002 naar 25.000 in 2011. Uit de Nationale Studentenenquête bleek dan ook twee jaar achtereen dat de universiteit een lage score krijgt voor onderwijsfaciliteiten.

De VU blikt terug op al het tumult van afgelopen jaar. De geplande reorganisatie leidde tot 'veel onrust' en 'afnemend vertrouwen in de koers en aanpak van de VU'. De verhouding met de medezeggenschap was 'spannend', maar ook 'constructief.'

De reorganisatieplannen hebben er al toe geleid dat het aantal wetenschappelijke medewerkers is toegenomen terwijl het aantal ondersteunende medewerkers is gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden