Update

Vrije Syrische Leger weigert garanties te geven voor einde aan geweld

Het Vrije Syrische Leger weigert een 'schriftelijke garantie' af te geven om het geweld in het land te stoppen. Dat heeft commandant Riad al-Asaad vandaag gezegd. De garantie is een eis van de regering.

Syriers op de begrafenis van twee mensen die zouden zijn doodgeschoten door het leger. Beeld reuters
Syriers op de begrafenis van twee mensen die zouden zijn doodgeschoten door het leger.Beeld reuters

Het Syrische regime zei eerder vandaag dat de opstandelingen hun wapens moeten neerleggen voordat de regeringstroepen zullen worden teruggetrokken. Nu het Vrije Syrische Leger dat weigert staat het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan op de tocht. Onder dat plan zou over twee dagen een staakt-het-vuren van kracht worden.

Vredesplan
Al-Asaad zei dat zijn beweging het regime van president Bashar Assad niet erkent en daarom geen garanties afgeeft. Hij zei dat als de regering zich houdt aan het vredesplan van Annan om het geweld te beëindigen, zijn groep ook de wapens zal neerleggen. Al-Asaad vindt dat de regeringstroepen moeten terugkeren naar hun bases en dat controleposten in de steden moeten worden verwijderd.

Ahmad Fawzi, de woordvoerder van Kofi Annan, wilde vandaag niet reageren op de nieuwe eis van het Syrische regime. Annan riep zondag in een verklaring Syrië wel wederom op het vredesplan door te voeren. Hij veroordeelde de 'toename van het geweld en gruwelijkheden' in de afgelopen dagen. Volgens Annan zorgt het geweld 'voor alarmerende hoeveelheden slachtoffers en vluchtelingen'.

Verergerde situatie
De Syrische oppositie en het Westen zijn al langer sceptisch over beloftes van Assad om het geweld een halt toe te roepen. Vorig jaar ging zei Assad nog akkoord te gaan met een vredesplan van de Arabische Liga, dat onder meer voorzag in een waarnemersmissie. Ondanks de aanwezigheid van de waarnemers ging het geweld onverminderd door. De Liga zette op 28 januari een punt achter de waarnemersmissie en de situatie in Syrië is sindsdien alleen meer verergerd.

Een woordvoerder van het Syrische ministerie van buitenlandse zaken zei dat Syrië niet dezelfde fout wil maken als met de missie van de Liga. Toen trokken rebellen buurten in waaruit regeringstroepen zich terugtrokken. Een activist in Damascus zei dat die uitspraak hem niet verbaast. 'Als de controleposten worden weggehaald zal het regime instorten.'

Deadline
Nu de deadline voor het staakt-het-vuren in zicht komt lijkt het Syrische regime de strijd alleen maar verder op te voeren. Volgens activisten kwamen gisteren meer dan honderd mensen om. Ook vandaaglaaide het geweld weer op. In de centraal gelegen stad Homs bestookten regeringstroepen de buurt Khaldiyeh, die in handen is van de oppositie, met mortiergranaten. 'De mortiergranaten vallen als regendruppels', aldus een van de activisten.

Volgens het Britse Observatorium voor de Mensenrechten hebben opstandelingen in Qusour, een buurt in Homs, vier regeringsmilitairen gedood en een gepantserd voertuig uitgeschakeld. Ook in de noordelijke provincie Aleppo botsten regeringstroepen met strijders van de oppositie.

Het Observatorium zei dat zeker veertien burgers en zeven overgelopen militairen zijn omgekomen. Daarnaast vonden twaalf regeringsmilitairen de dood, aldus het Observatorium. Volgens de Lokale Coördinatiecomités, een verbond van Syrische activisten, kwamen zondag 23 mensen om het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden