Update

Vrijdag opnieuw kort geding Koos H.

Screenshot van de TV-uitzending van Peter R. de Vries. ANP Beeld
Screenshot van de TV-uitzending van Peter R. de Vries. ANP

AMSTERDAM - Voor de rechtbank in Amsterdam dient vrijdag opnieuw een kort geding tegen misdaadjournalist Peter R. de Vries. Veroordeeld meervoudig moordenaar Koos H. en zijn advocaten willen via die procedure de uitzending voorkomen van het derde deel van een door De Vries gemaakt drieluik over H.

H. wil dat De Vries een dwangsom van 1 miljoen euro per gemaakte overtreding tot een maximum van 5 miljoen euro krijgt, indien hij ondanks een verbod toch tot uitzending overgaat, zei H.'s advocaat Paul Waarts woensdag. Voor medegedaagden Endemol en SBS6 geldt hetzelfde.

Koos H. eist in het geding ook dat De Vries beeld- en geluidsmateriaal afgeeft dat met een verborgen camera is gemaakt in de tbs-cel van H. in Vught. Daarnaast vragen H. en zijn raadslieden de rechter De Vries ook te verbieden de inhoud van dit materiaal op een andere manier in een tv-uitzending publiek te maken.

Vorige week verbood de rechter in kort geding uitzending van het heimelijk opgenomen materiaal, op straffe van een dwangsom van 15.000 euro. Ook toen was een dwangsom van 1 miljoen gevraagd. De Vries negeerde de rechterlijke uitspraak en zond toch uit.

Waarts en zijn confrère Tim de Bont onderzoeken nog welke financiële consenquenties het toch uitzenden voor De Vries volgens hen moet hebben. De centrale vraag daarbij is: heeft De Vries het uitzendverbod eenmaal of meerdere malen overtreden? Het verbeuren van de dwangsommen zal nog enige tijd op zich laten wachten, aldus Waarts. ''Onze prioriteit ligt bij het voorkomen van de uitzending van aanstaande zondag.''

Peter R. de Vries werkte in het project-Koos H., een van zijn meest ambitieuze tot nu toe, samen met een jeugdvriend van H., Nico van Empel. Deze bezocht H. acht keer in de tbs-kliniek en vroeg hem honderduit over de gruwelijke misdrijven waarvoor H. in 1982 tot levenslang werd veroordeeld en over enkele andere zaken. In de uitzending van komende zondag ligt het accent op de bijzondere band die H. in het verleden onderhield met een Haagse rechter. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden