Vrij uitzicht op grijze stalen wand door komst hotel in bajesboot

Bewoners van de Westerdoksdijk hadden altijd vrij uitzicht over het IJ. Maar nu ligt er tot 1 juli volgend jaar een honderd meter lang gevaarte aangemeerd, recht voor hun deur. Het is een van de voormalige bajesboten, die vanaf 15 juni dient als drijvend hotel waar tientallen 'kansarme jongeren' worden opgeleid tot hotelpersoneel.

Tot voor kort keek dit raam uit op het IJ Beeld Marc Driessen
Tot voor kort keek dit raam uit op het IJBeeld Marc Driessen

'Het is verschrikkelijk,' zegt overbuurvrouw Vani Bathala. 'Ik snap niet dat ze uitgerekend hier die boot moeten aanmeren. Dit had ook gemakkelijk aan de noordkant gekund. Mensen betalen geld om hier te wonen en dit was niet bij de prijs inbegrepen.'

'Openbare ruimte verpatst'
Buurtgenoot Leo Winkelhagen: 'Wij hebben als bewoners niets te zeggen over onze eigen leefomgeving. Ik vind het een schande dat ze openbare ruimte verpatsen aan een of andere hotelonderneming.' Jeroen Aerts werkt voor een bedrijf aan de Westerdoksdijk. 'Ik spreek denk ik voor al mijn collega's als ik zeg dat ik het ding afschuwelijk vind.'

Volgens de exploitant, de Good Hospitality Group, is de locatie echter belangrijk voor een succesvol hotel. Een plek in de Houthavens ging 'om bedrijfseconomische redenen' niet door. Daarna werden de pijlen gericht op de Westerdoksdijk. Die locatie is aantrekkelijk (centraal) genoeg om hotelgasten te trekken. Bij een minder aantrekkelijke of minder goed bereikbare locatie kan het project zijn beoogde 'brugfunctie' niet slaan naar 'het hogere segment hospitality markt' in Amsterdam, zo redeneert de gemeente.

Rolkoffers
Toch zal de drukte volgens de Good Hospitality Group en de gemeente wel meevallen: parkeerplaatsen voor gasten worden gehuurd in de parkeergarage IJ Dock, huurfietsen worden intern gestald en er komt een groene loper die het geluid van rolkoffers moet dempen. Aan de walkant zijn expres geen buitenruimtes gerealiseerd, zodat de hotelgasten niet buiten gaan vertoeven. Gaat het toch mis, dan staat er een portier om de rust te behouden.

Ondanks alle protesten kwam er dus toch toestemming, want, aldus de gemeente: 'Good Hotel is een uniek project en bovendien tijdelijk.' Ze vinden dat de maatschappelijke impact (het aan een tijdelijke baan helpen van honderd Amsterdamse jongeren) prevaleert boven de bezwaren.

Het vrije uitzicht zal er overigens ook na het verdwijnen van dit botel nauwelijks zijn: als alles volgens plan gaat, meren op deze plek na het verdwijnen van het Good Hotel riviercruiseschepen aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden