Update

Vrij, Holleeder en Danny K. gebroederlijk schouder aan schouder

Daar zaten ze dan, schouder aan schouder en broederlijk keuvelend in de verdachtenbank van de Haarlemse rechtbank. Willem Holleeder, Dick Vrij en Danny K. - allen volgens justitie sleutelspelers in de Amsterdamse onderwereld.

Paul Vugts
Willem Holleeder (rechts) in de rechtbank in Haarlem. Beeld anp
Willem Holleeder (rechts) in de rechtbank in Haarlem.Beeld anp

Het straalde een gemoedelijkheid uit die nogal contrasteerde met de uitgebreide beveiliging in de wijde omtrek van de rechtbank - in een tijd dat liquidaties in het milieu aan de orde van de dag zijn.

Een roedel persfotografen en cameralieden en een forse ploeg journalisten had zich al vroeg in de ochtend voor de deur van de rechtbank opgesteld in de hoop Holleeder op straat te spotten, maar de meesten vingen bot: Amsterdams bekendste crimineel was met zijn advocaat Stijn Franken door een achterdeur gekomen. Hij liep binnen, net zoals Danny K., vrijelijk over de gang tussen de journalisten. Voor Holleeder was een wachtruimte gereserveerd, waar hij zich kon terugtrekken met zijn advocaat.

Eenmaal in de rechtszaal kwam de vermoede afpersing ter sprake van de toenmalige leider van de Amsterdamse Hells Angels Theo Huisman, begin 2013.

Huisman zou hebben gelogen over de verdeling van een geldbedrag, mogelijk 2,5 miljoen euro. Hij zou zijn ontboden bij de diamantbeurs aan de Hogehilweg in Amsterdam-Zuidoost, waar ex-topvechter Dick Vrij hem hard tegen zijn hoofd zou hebben geslagen. In de periode rond die klap perste het voornoemde trio Huisman volgens justitie gezamenlijk af.

Terwijl officieren van justitie Koos Plooij en Willem Bos moeilijk te verstane geluidsopnamen lieten afdraaien in de rechtszaal - van heimelijk afgeluisterde overleggen - priemden drie paar ogen naar de aanklagers.

Inhoudelijk hadden de verdachten weinig te melden. Ze bleven bij hun verklaringen die ze eerder hadden afgelegd: ze hebben Huisman niet afgeperst. De behandeling van het dossier zou nog de hele dag duren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden