Vriendjespolitiek bij woningcorporaties

Een gerenoveerd pand van De Key. De woningcorporatie heeft woningen met voorrang verkocht aan personeel en relaties. Foto Floris Lok Beeld
Een gerenoveerd pand van De Key. De woningcorporatie heeft woningen met voorrang verkocht aan personeel en relaties. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Vriendjespolitiek is bij woningtoewijzing in Amsterdam nog doodnormaal. Enkele grote Amsterdamse woningcorporaties hebben de afgelopen drie jaar, in een krappe woningmarkt, woningen met voorrang verkocht aan het eigen personeel of relaties.

Medewerkers van woningcorporatie De Key hebben zelfs het recht elke vijf jaar een nieuwbouwkoopwoning te reserveren, voordat andere potentiële kopers erop in kunnen schrijven.

Vorig jaar nog wees De Key, aldus een woordvoerder, twee koopwoningen toe aan eigen medewerkers. In 2007 verkocht Het Oosten, thans Stadgenoot, ook twee woningen aan het eigen personeel, voordat derden zich konden inschrijven. Ook Ymere reserveerde woningen voor het eigen personeel, maar de belangstelling was zo groot dat 'we er niet meer aan konden beginnen', zegt Marjan de Kock, woordvoerder van Ymere. "Daarom moesten medewerkers de afgelopen twee jaar gewoon met de andere kopers mee loten."

Sinds 2006 gelden in Amsterdam regels voor toewijzen van de koopwoningen aan medewerkers en relaties, juist om vriendjespolitiek bij woningcorporaties te voorkomen. De regeling, die 1 januari met twee jaar is verlengd, kwam tot stand nadat de Vereniging Eigen Huis (VEH) had geklaagd dat corporaties te veel huizen met een voorkeursregeling aan hun relaties verkochten. I

n 2005 reserveerde woningcorporatie Het Oosten in complex Furore in Oud-West nog één op de zes koopwoningen voor personeel en relaties. Vastgoedman Henk Hilverink en zijn vrouw, die het mooiste penthouse van ruim een half miljoen konden kopen, werden door de buren met de nek aangekeken. "Toen we het huis kregen, zei ik wel: 'Ik woon in Furore', maar ik zei niet waar precies."

VEH meldt dat de klachten over de ongewenste voortrekkerij afnemen. Eigen Haard en Rochdale hebben al enkele jaren geen voorrang gegeven aan personeel en derden bij woningtoewijzing. Een aantal woningcorporaties, waaronder De Alliantie, heeft besloten dit helemaal niet meer te doen. (TON DAMEN en HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden