Vrienden nemen afscheid van Drs. P. 'Het was zijn wens in rook op te gaan.'

Met gezang, muziek en enkele vrolijke noten hebben vrienden en intimi donderdag in Amsterdam afscheid genomen van zanger, dichter en tekstschrijver Drs. P.

null Beeld anp
Beeld anp

Het moest niet al te droevig worden, luidde de aankondiging bij de besloten afscheidsdienst in het Bethaniënklooster op de Wallen. 'Hij haatte rouwbeklag. Hij wil dat wordt afgezien van lyriek en zwaarmoedigheid en zou het waarderen als er foute grappen worden gemaakt.' In een intieme setting brachten vrienden en collega's een laatste eerbetoon aan Heinz Polzer, die zaterdag op 95-jarige leeftijd overleed. Onder anderen Gerard Cox, Herman Finkers, Rick de Leeuw en Jenny Arean brachten een laatste groet.

Ivo de Wijs zong een lied en haalde herinneringen op aan 'drs. RIP. De man die ik als mijn tweede vader mocht beschouwen.' In de jaren tachtig schreef De Wijs samen met Drs. P over versvormen in het tijdschrift Onze Taal. 'Mijn god, wat hebben we een plezier gehad.' Erik van Muiswinkel haalde een anekdote aan over een optreden van de taalkunstenaar tijdens het Leids Cabaret Festival. 'Hij was met geen mogelijkheid van het podium te krijgen, hij speelde zijn hele repertoire.'

Zijn mooiste lied
Pianist Paul Prenen prees Drs. P om zijn muzikale kwaliteiten. 'Hij kon elke emotie in een melodie pakken. Vrolijk, dramatisch of beschouwend, in elk genre voelde hij zich thuis." Om een filmpje van een van de bekendste nummers, Veerpont ('Heen en weer'), werd hartelijk gelachen. 'Dat is zijn mooiste lied, dat alléén maar poëzie bevat', zei zijn uitgever Vic van de Reijt.

Een persoonlijke noot kwam van 'zijn verre nicht' Winifred Schilling, het enige familielid bij de bijeenkomst. Zij maakte de laatste dagen van zijn leven 'vele rolstoelsafari's' met hem in het centrum van Amsterdam en zat ook aan zijn sterfbed.

Drs. P sloot de dienst zelf af, met een filmpje uit De Kleine Komedie uit 2012. 'U heeft het gebeurde nauwkeurig gevolgd, u heeft het meebeleefd, u heeft zelfs gezongen.' Na de bijeenkomst werd de taalvirtuoos gecremeerd in uitvaartcentrum De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Want dat wilde hij, kregen zijn vrienden te horen. 'Het was zijn vurige wens in rook op te gaan.'

In Café Brandon wordt vanavond een In Memoriam avond voor Drs. P gehouden, met gedichten en muziek. De taalvirtuoos kwam vaak in het café.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden