Vrees voor veiligheid in OV

Het GVB ziet zich op korte termijn gedwongen avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen te schrappen en routes in te korten. Foto ANP Beeld
Het GVB ziet zich op korte termijn gedwongen avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen te schrappen en routes in te korten. Foto ANP

AMSTERDAM - Verscheidene organisaties hebben donderdag tegenover de leden van de Amsterdamse gemeenteraad hun vrees geuit over de sociale veiligheid in het hoofdstedelijke openbaar vervoer. Als de aangekondigde bezuinigingen vanuit het Rijk worden doorgevoerd, heeft dat grote gevolgen voor de veiligheid van passagiers en personeel in de bus, tram en metro, zo waarschuwt onder meer vervoerder GVB.

Op initiatief van GroenLinks kregen maatschappelijke organisaties de kans hun zegje te doen tijdens een hoorzitting over de ophanden zijnde bezuinigingen en de aangekondigde verplichte aanbesteding. Naast het GVB spraken onder meer vakbond Abvakabo, de Kamer van Koophandel, het MKB, de ouderenbond ANBO en reizigersvereniging Rover hun zorgen uit over de gevolgen van de bezuiniging.

De Stadsregio Amsterdam en verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes (VVD) hebben volgend jaar 13 miljoen euro minder te besteden aan het openbaar vervoer. In de periode tussen 2013 en 2017 kan die bezuiniging oplopen tot 70 miljoen euro per jaar.

Vaker overstappen, minder lijnen

Het GVB ziet zich op korte termijn gedwongen avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen te schrappen en routes in te korten. Op den duur moeten zes van de zestien tramlijnen verdwijnen en van de 44 buslijnen blijven er 24 over. Mensen die met de metro reizen, zullen vaker moeten overstappen en langer moeten wachten. Ook gaat de uitbreiding van het nachtnet niet door en is er geen subsidie meer beschikbaar voor sociale veiligheid in het openbaar vervoer.

Chris Vonk van reizigersvereniging Rover uitte zijn zorgen over het toenemen van het autogebruik in de stad. ''Alle moeite die er is gedaan om mensen uit de auto te krijgen zien we nu verdampen.'' Wat Rover betreft behoort een kleine tariefverhoging tot de mogelijkheden, als daarmee het huidige ov in stand kan blijven.

Raadslid Fjodor Molenaar (GroenLinks) kondigde donderdag aan wethouder Wiebes binnenkort voor te stellen het 'uitcheck-lek' in te zetten om de bezuinigingen enigszins te verzachten. Het 'uitcheck-lek' is een potje van inmiddels 5 miljoen euro, dat het GVB heeft verdiend aan reizigers die met hun ov-chipkaart vergeten uit te checken.

Maandag voert het GVB-personeel actie tegen de bezuiniging, door een dienstregeling te rijden zoals die er volgens hen over een paar jaar uitziet. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden