Vrees voor slechte controle geld gemeentetaken

De Algemene Rekenkamer vreest dat er weinig of geen controle zal zijn op de besteding van het geld dat in 2015 wordt overgedragen aan gemeenten om bijvoorbeeld de jeugdzorg te regelen. 'De nachtmerrie is dat straks niemand het kan controleren', zei Arno Visser, lid van de Rekenkamer zondag in het tv-programma Buitenhof.

Arno Visser van de Algemene Rekenkamer Beeld anp
Arno Visser van de Algemene RekenkamerBeeld anp

'De essentie van onze democratie is dat je weet dat als er publieke middelen zijn, er ook publieke controle is. Maar wij weten nog steeds niet waar de bevoegdheden zitten en waar de controle zit in deze nieuwe regeling', aldus Visser. Hij vindt dat er snel afspraken gemaakt moeten worden, zodat gemeenten en burgers weten waar ze aan toe zijn.

Volgens Visser is onduidelijk of de gemeenteraden of de Tweede Kamer kan worden aangesproken op de besteding van de circa 15 miljard die gemeenten gaan krijgen. Ook is het onmogelijk om straks de prestaties van gemeenten te gaan vergelijken, als er niet nu al afspraken worden gemaakt. Hij stelde sowieso bezorgd te zijn over het tempo waarin de taken worden overgedragen. 'De gemeenten zullen pas over de verdeling van het geld horen in mei 2014. Dan pas kunnen gemeenten maatregelen gaan nemen.'

Visser stelde dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de leiding moet nemen, zodat er snel helderheid ontstaat. 'Stap voor stap zie je nu meer, maar de vraag is of het allemaal op tijd is.' Of het ook echt lukt om te gaan bezuinigen, is nog de vraag, stelde Visser. Het idee dat er door overdracht van taken naar de gemeente minder geld nodig is, 'is allemaal nog theorie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden