Vrees voor nieuwe zuiveringen in Noord-Korea

De vrees bestaat dat de machtswisseling in Noord-Korea zal leiden tot nieuwe zuiveringen. Vandaag werd bekend dat leider Kim Jong-il zaterdag is overleden. Kims jongste zoon, Kim Jong-un, is klaargestoomd om hem op te volgen.

Kim Jong-il (rechts) en zijn zoon Kim Jong-un (links) in september. © afp Beeld
Kim Jong-il (rechts) en zijn zoon Kim Jong-un (links) in september. © afp

Volgens Amnesty International duiden recente berichten uit het gesloten land erop dat mogelijk honderden functionarissen die een bedreiging zouden kunnen vormen voor de zoon, zijn geëxecuteerd of in kampen voor politieke gevangenen zijn beland.

'Onze informatie over het afgelopen jaar wijst erop dat Kim Jong-un en zijn aanhangers zullen proberen zijn nieuwe machtspositie te consolideren door de repressie te intensiveren en elke mogelijke afwijkende mening te vernietigen', aldus Amnesty.

Na de dood van Kim Il-sung in 1994 en het aantreden van diens zoon Kim Jong-il werden volgens de mensenrechtenorganisatie tienduizenden vermeende of potentiële politieke tegenstanders en hun familieleden in kampen gestopt. Ook werden politieke opponenten geëxecuteerd.

Internationale gemeenschap
Ook de internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen over de gevolgen van Kim Jong-ils dood. De Amerikaanse president Barack Obama nam na het vernemen van het nieuws direct contact op met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Zij spraken af nauw samen te werken. De Europese Unie zei de situatie in het Aziatische land nauwlettend in de gaten te houden en met haar strategische partners over de gevolgen van de dood van de Noord-Koreaanse leider te spreken.

In Noord-Korea is tot 29 december nationale rouw afgekondigd. Een dag eerder wordt Kim Jong-il in de hoofdstad Pyongyang begraven. De inwoners rouwen massaal om de dood van Kim Jong-il, die zaterdag in een trein een hartstilstand zou hebben gehad. Vlaggen hangen halfstok, winkels zijn gesloten en mensen laten bij portretten van de overleden leider hun emoties de vrije loop. Volgens de staatstelevisie hebben de 24 miljoen Noord-Koreanen 'onbeschrijflijk verdriet'.

Rouwenden stopten de rode sjaaltjes die ze veel dragen, weg onder hun kleding, omdat rood symbool staat voor feest. Bij de dood van Kim Jong-ils vader, de 'Grote Leider' Kim Il-sung, in 1994 berichtten Noord-Koreaanse media dat ook vogels huilden, maar daarvan is nog geen melding gemaakt.

Raket
Noord-Korea testte vandaag een raket voor de korte afstand. Een Zuid-Koreaanse functionaris zei dat de raket een reikwijdte van 120 kilometer had. Hij zei dat er vermoedelijk geen verband is met de dood van Kim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden