Vrees voor escalatie na aanslag Noord-Ierland

LONDEN - De aanval op een legerbasis in Noord-Ierland, waarbij twee Britse militairen om het leven kwamen, vormt geen bedreiging voor het vredesproces tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten. Dat verzekerde de Britse premier Gordon Brown zondag.
De splintergroepering Real IRA eiste zondagavond de verantwoordelijkheid op voor de aanslag een etmaal eerder.

De paramilitaire terreurgroep streeft naar een verenigd Ierland en geldt als een uitgesproken tegenstander van het vredesproces. De Real IRA zat ook achter de bomaanslag in 1998 in het Noord-Ierse Omagh, waarbij 29 mensen om het leven kwam.
Bij de aanslag van zaterdag gaat het om de eerste moorden sinds 1997 op Britse soldaten in de ooit uiterst gewelddadige Britse regio. De twee slachtoffers zouden de komende dagen naar Afghanistan worden overgeplaatst.

Vredesproces

,,Geen enkele moordenaar kan een vredesproces laten ontsporen dat de steun van de overgrote meerderheid van de Noord-Ieren heeft'', aldus Brown. Hij sprak zijn afschuw uit over de ,,kwaadaardige en laffe'' schietpartij. Hij verzekerde alles te doen voor de veiligheid van Noord-Ierland.
De Noord-Ierse premier Peter Robinson bestempelde de aanslag als een verschrikkelijke herinnering aan de gebeurtenissen in het verleden. Hij besloot zijn reis naar de Verenigde Staten uit te stellen.

Sinn Fein

Sinn Fein, de politieke tak van de verboden afscheidingsbeweging Iers Republikeins Leger (IRA), veroordeelde de aanslag als een aanval op het vredesproces. ,,De daders willen Britse militairen terug op de straten brengen. Ze willen de recente vooruitgang vernietigen en Ierland terug in het conflict storten'', zei partijleider Gerry Adams. Hij sprak over een contraproductieve daad.

Doelwit was de legerbasis Massereene in het graafschap Antrim. De twee aanvallers schoten met automatische geweren op vier militairen die aan de poort een bestelling pizza's in ontvangst namen. Vier personen raakten ernstig gewond, onder wie twee pizzabezorgers. Hun voertuigen werden doorboord met kogels, aldus de Britse omroep BBC.

Poging tot massamoord

De politie sprak over een ,,poging tot massamoord''. De schutters van de Real IRA konden met een auto ontkomen. Het voertuig werd op enkele kilometer van de basis aangetroffen.
Sommige Noord-Ieren uitten de vrees dat de aanslag het begin betekent van een nieuwe periode van geweld. De afgelopen maanden namen de spanningen al toe. In de herfst rolde de Noord-Ierse politie een wapenopslag op van de protestantse militie Ulster Volunteer Force.

Troubles

De Britse provincie ging sinds het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw gebukt onder de zogenoemde Troubles. De strijd tussen protestanten, die onder Brits gezag willen blijven, en katholieken, die naar aansluiting bij Ierland streven, kostte ongeveer drieduizend levens. Op Goede Vrijdag 1998 sloten de partijen een vredesakkoord, dat grotendeels een einde maakte aan het geweld.

De dood van de militair Stephen Restorick twaalf jaar geleden was tot zaterdag de laatste moord op een soldaat in Noord-Ierland. Restorick was het slachtoffer van een IRA-sluipschutter. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden