Vrees voor catastrofe in Haïti

PORT-AU- PRINCE - Een krachtige aardbeving heeft het straatarme Caribische land Haïti getroffen en mogelijk talrijke slachtoffers veroorzaakt. Woensdagochtend, bijna een half etmaal na de ramp, was een goed overzicht van de ramp nog steeds niet mogelijk. Uit de eerste beelden blijkt de schade in de hoofdstad Port-au-Prince omvangrijk.

Schade in Port-au-Prince door de aardbeving. ANP Beeld
Schade in Port-au-Prince door de aardbeving. ANP

Officieel was er nog geen informatie over mogelijke slachtoffers. Een arts in de hoofdstad Port-au-Prince sprak de vrees uit dat er mogelijk honderden mensen om het leven zijn gekomen. Een medewerker van een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie sloot niet uit dat duizenden mensen onder het puin van ingestorte gebouwen begraven liggen.

De Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Raymond Joseph, uitte de vrees voor een enorme ramp. ''Ik denk dat het werkelijk een catastrofe van grote omvang is'', aldus de topdiplomaat dinsdagavond tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij riep de internationale gemeenschap op hulp te bieden.

Hulp
De Verenigde Staten en andere landen kondigden al hulp aan. De Verenigde Naties bereiden zich voor op een grootscheepse hulpactie.

Onder de verwoeste gebouwen in Port-au-Prince is het hoofdkwartier van de VN-vredesmissie in Haïti, Minustah. Ook andere instanties van de VN werden getroffen. Verder zijn het presidentiële paleis en andere belangrijke gebouwen ingestort. President Rene Preval en zijn vrouw bleven ongedeerd.

Telefoons uitgevallen
In Port-au-Prince vielen de elektriciteit en de vaste telefoonlijnen uit. Verder was communicatie via mobiele telefoons niet mogelijk.

De aardbeving had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter, aldus het Amerikaanse geologische instituut USGS. Het epicentrum lag ongeveer 16 kilometer van Port-au-Prince op een diepte van slechts tien kilometer. Na de zware schok om 16.53 uur plaatselijke tijd volgde een reeks naschokken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden