Vrees voor 4,5 miljoen extra werklozen in eurozone

Als niet alle landen van de eurozone meer aandacht hebben voor het scheppen van werkgelegenheid, kunnen er de komende vier jaar 4,5 miljoen werklozen bijkomen. Dat schrijft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een gisteren verschenen rapport.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Zonder gerichte maatregelen om investeringen in de echte economie op te drijven, zal de economische crisis verergeren en zal het werkgelegenheidsherstel nooit op gang komen', aldus Juan Somavia, directeur-generaal van de ILO. De hele eurozone moet die koers volgen, zegt de ILO, anders riskeren alle zeventien lidstaten een stijging van de werkloosheidsgraad.

Sinds 2010 is de werkloosheid in meer dan de helft van de eurolanden toegenomen. Momenteel zijn er 17,4 miljoen werklozen. De komende vier jaar kan dat cijfer bij ongewijzigd beleid stijgen naar 22 miljoen.

Meer dan drie miljoen jongeren (15 tot 24 jaar) zitten zonder werk. Hoe langer de arbeidsmarkt er slecht voor staat, hoe groter de risico's voor de jongeren worden. 'Alles wijst erop dat een lange recessie op de arbeidsmarkt de houdbaarheid van de muntunie bedreigt', schrijft de ILO.

België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Malta zijn de enige eurolanden waar de werkgelegenheid nu hoger is dan in 2008. 'Maar zelfs die landen zien tekenen dat de situatie op de arbeidsmarkt niet langer verbetert', aldus de ILO.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden