Vredesproces Noord-Ierland onder vuur

Terroristen plaatsten zaterdagavond een 180 kilogram zware bom in een auto voor een gebouw van de politie bij de haven van Belfast. Foto AP Beeld
Terroristen plaatsten zaterdagavond een 180 kilogram zware bom in een auto voor een gebouw van de politie bij de haven van Belfast. Foto AP

BELFAST/DUBLIN - Het vredesproces in Noord-Ierland ligt onder vuur van terroristen die de IRA te slap vinden. Terroristen plaatsten zaterdagavond een 180 kilogram zware bom in een auto voor een gebouw van de politie bij de haven van Belfast.

De auto vloog in brand, maar de bom ontplofte niet omdat het ontstekingsmechanisme niet functioneerde, aldus de politie.

Bewakers zagen twee mannen wegrennen. Hun vluchtauto werd later uitgebrand aangetroffen in de nabijgelegen wijk New Lodge, voorheen een bekend IRA-bolwerk.

Rond hetzelfde tijdstip werden schoten afgevuurd op een politiepatrouille in Garrison, een grensdorp in het uiterste westen van Noord-Ierland. De agenten vuurden terug, niemand werd getroffen. Er werden later in de omgeving van Garrison drie vermoedelijke IRA-dissidenten opgepakt. Ook over de grens in Ierland werd een arrestatie verricht.

De burgemeester van Belfast, Naomi Long, noemde de poging tot aanslag met de bomauto 'een aanval op het hele vredesproces'. Doelwit was het gebouw van de Northern Ireland Policing Board, een instelling die klachten van burgers behandelt over politieagenten.

Burgemeester Naomi Long: ''Deze lieden trachten een klimaat van vrees te scheppen. De beste manier om hen te bestrijden is de wereld te tonen dat de machtsdeling in Noord-Ierland werkt.''

Noord-Ierland wordt bestuurd door een coalitie van katholieke en protestantse politici. Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) kondigde in 1997 een wapenstilstand af en zijn politieke vleugel, Sinn Fein, speelt een leidende rol in het bestuur.

Radicale groepen vinden dat de IRA daarmee verraad pleegt. De belangrijkste splinterpartijen zijn de Real IRA en Continuity IRA.

Sinds maart hebben zij hun activiteiten opgevoerd. Bij een schietpartij in Belfast zijn twee Britse militairen en een politieagent omgekomen.

De splintergroepen hebben hun activiteiten gebundeld, aldus de politie. Eén van de leden is Marian Price, die in de jaren zeventig met haar zuster Dolours werd veroordeeld wegens aanslagen van de IRA op de rechtbank in Londen. Zij werd vorige week opgepakt in verband met de aanslag op het Britse leger in maart. De schutters deden zich bij de basis van het Britse leger voor als pizzabezorgers. (AP, AFP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden