Update

Vredesoverleg tussen Israël en Palestijnen binnen bereik

Er is een akkoord bereikt dat de basis kan vormen voor de hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vrijdag gezegd in Amman.

John Kerry spreekt op een persconferentie in Amman.Beeld ap

Op details wilde hij nog niet ingaan omdat die nog formeel moeten worden vastgelegd. Hij heeft de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Kerry verklaarde voor zijn vertrek uit Jordanië te hopen dat Israëlische en Palestijnse onderhandelaars binnenkort naar Washington komen. Dan kunnen nadere details worden bekendgemaakt.

Vooruitgang
Een zegsman van Abbas bevestigde dat 'vooruitgang is geboekt die een overeenkomst over de beginselen mogelijk heeft gemaakt die de hervatting van de gesprekken toestaan'. Er moeten echter nog detailkwesties worden opgehelderd. Een Israëlische functionaris verklaarde dat vredesgesprekken met de Palestijnen, als zij worden hervat, maanden kunnen duren.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reageerde opgetogen op het nieuws. 'Geweldig dat het de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gelukt is partijen weer aan tafel te krijgen, zei hij. 'Het is de eerste stap van een lange weg die nog zal moeten worden afgelegd. Maar zelfs de langste reis begint met een eerste stap. Nederland zal alles doen wat in ons vermogen ligt om de reis naar duurzame vrede te laten slagen'.

Muurvast
Het vredesoverleg in het Midden-Oosten zit al 3 jaar muurvast. Reden is de Israëlische weigering te stoppen met de bouw en de uitbreiding van de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Die zijn niet het enige struikelblok voor een vredesregeling. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun staat, terwijl Israël het bezette stadsdeel beschouwt als onderdeel van zijn eigen 'ondeelbare' hoofdstad. Daarnaast zijn er naar schatting 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen in de buurlanden die Israël niet wil laten terugkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden