Vredesmanifestatie op de Dam als antwoord op Brussel

Moslimorganisaties, het Humanistisch Verbond, vredesorganisatie PAX en andere levensbeschouwelijke organisaties roepen op om vrijdagmiddag om 15.30 uur naar een vredesmanifestatie op de Dam te komen.

Redactie
De avond na de aanslagen werd het Paleis op de Dam in de Belgische kleuren verlicht. Beeld ANP
De avond na de aanslagen werd het Paleis op de Dam in de Belgische kleuren verlicht.Beeld ANP

Het initiatief komt van de Raad van Marokkaanse Moskeëen Nederland. Er staat een minuut stilte op de planning en mensen krijgen de mogelijkheid om bloemen en kaarsen neer te leggen.

Oud-politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham is een van de sprekers. Hij wil een betoog houden voor vrede, maar tegen de "lieve vrede". "Lieve vrede staat voor mij voor je koest houden of kritiek niet uitspreken. Terwijl ik vind: we mogen het oneens zijn, elkaar bekritiseren en satire bedrijven. We willen met de vredesmanifestatie aangeven dat we samen staan voor diversiteit en vrijheid, dat ieder mag geloven wat hij wil geloven en dat we, ondanks dat we het soms hartgrondig oneens zijn, ons niet uit elkaar laten spelen."

Andere vooralsnog bevestigde sprekers zijn Natasja van Weezel (journalist met joodse achtergrond), Jan Gruiters (directeur van vredesorganisatie PAX), Abdou Menehbi (van het collectief tegen islamofobie en discriminatie), Emre Ünver (raadslid PvdA).

Vrijdag is er ook nog een bijeenkomst in de moskee Al Bair op de Weesperzijde in Amsterdam, georganiseerd door Veiligheidspact tegen Discriminatie. Het is de bedoeling dat moslims, joden en christenen daar bijeenkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden