Plus

Vrede stichten ziet er anders uit

De vechtpartij op de Amsterdamse Wallen, waarbij de Voorthuizense tegelzetter Robert Gerritsen om het leven kwam, liep heel anders dan de politie eerst naar buiten bracht. Opnames tonen dat beide groepen fors geweld gebruikten.

Maarten van Dun en Hanneloes Pen
Vreedzame drukte op De Wallen, vrijdagavond. Twee maanden geleden sloeg op de Oudezijds Achterburgwal de vlam in de pan Beeld Mats van Soolingen
Vreedzame drukte op De Wallen, vrijdagavond. Twee maanden geleden sloeg op de Oudezijds Achterburgwal de vlam in de panBeeld Mats van Soolingen

Half bewusteloos hangt Stefanel M., een van de Roemeense mannen, tegen een hek. Intussen slaat een man enkele meters verderop seconden lang op zijn broer Mircu in, die op een trappetje van een huis aan de Oudezijds Achterburgwal ligt.

Als Mircu opstaat en in de portiek overeind komt, wordt hij nog eens hard in zijn gezicht getrapt. De man die hem schopt, valt seconden later in de gracht, terwijl twee Roemenen elkaar ternauwernood uit het water weten te houden.

Enorme vechtpartij
Het is zaterdagavond 3 september op de Amsterdamse Wallen en een 32-jarige man die bij de vechtpartij betrokken is, sterft die avond.
Robert Gerritsen, een tegelzetter uit Voorthuizen, kwam voor een vrijgezellenfeest met zijn vrienden naar Amsterdam.

De enorme vechtpartij die voorafging aan zijn dood liep anders dan aanvankelijk werd aangenomen. Het door de politie geschapen beeld van Gerritsen als vredesstichter in een vechtpartij waarbij hij en zijn vrienden slechts zijdelings betrokken zouden zijn, blijkt niet te kloppen.

Op camerabeelden van de gebeurtenissen is te zien dat er ruim tien minuten lang fel wordt gevochten, waarbij de vriendengroep van Gerritsen fors geweld gebruikt tegen drie Roemeense mannen.

Openlijk geweld
Het Openbaar Ministerie besloot na het zien van de beelden om vijf mannen uit Voorthuizen te vervolgen voor openlijk geweld: Thonie R., Tom B. en de drie boers Evert, Bart en Harrie V. De drie aangehouden Roemenen zijn deze week op vrije voeten gesteld.

Op de bewuste avond komt de vriendengroep uit Voorthuizen prominent in beeld als zij tegen elven met zijn allen de erotische club de Bananenbar ingaan. Gerritsen, in grijs T-shirt en geruit overhemd, heeft de arm om de schouder van een vriend geslagen.

Op hetzelfde moment, enkele straten verderop, verschijnen Marian-Valentin D. (22) en de broers Mircu (21) en Stefanel M. (27) op de camerabeelden.

Kleine delicten
De Roemenen bivakkeren al enige tijd in Amsterdam, maar waarom ze in Nederland zijn, is onduidelijk. Het drietal slaapt ergens buiten de stad op een bootje in een haven; er zijn wat veroordelingen en vrijspraken voor kleine delicten.

Mircu, met zijn 1,65 meter verreweg de kleinste van het drietal, staat op de hoek van de straat te kletsen met een prostituee. Hij draagt een shirt met bonte print en een petje, in zijn hand heeft hij een blikje Red Bull. De man heeft een opvallend loopje: schouders naar achteren, kin omhoog. Op het oog niet iemand die een stap opzij zet. Het groepje Roemenen zet koers richting de Majoor Bosshardtbrug.

Roemeense muziek
Die avond is het op de Wallen buitengewoon druk. Dat merken ook de vrienden uit Voorthuizen goed, als zij de Bananenbar verlaten. Ze moeten een voor een aansluiten in de stroom mensen, die voetje voor voetje voortschuifelt. Thonie R. is wat baldadig: hij probeert de matrozenpet van een voorbijganger af te pakken. De tien mannen lopen naar de Majoor Boss­hardtbrug.

Daar gaat het, voor het eerst die avond, mis. Zodra de paden van beide groepen elkaar op de brug kruisen, ontstaat er ruzie. Op camerabeelden is niet te zien wat de aanleiding is en de Nederlanders zeggen zich het niet te kunnen herinneren of verklaren wisselend. Stefanel vertelt later aan de politie dat hij iets achter Marian en Mircu liep. Eén van hen had een speaker bij zich, waaruit luid Roemeense muziek klonk.

Op de brug botst Stefanel tegen een man. Als zijn twee vrienden rumoer horen, kijken zij om en zien hoe Stefanel wordt geslagen.

Zwaar in de minderheid
Binnen enkele seconden zijn de groep uit Voorthuizen en de Roemenen één kluwen vechtende mannen. De Nederlanders zijn zwaar in de meerderheid: het is tien tegen drie. Eén van de Roemenen raakt gescheiden van zijn vrienden en komt op de grond terecht. Hij wordt geschopt.

Beide groepen halen flink uit, maar moeten ook incasseren.
Na de schermutseling stappen vier van de tien Voorthuizenaren café The Old Sailor op de hoek bij de brug binnen. Eén van hen heeft een bloedneus.

Terwijl zij binnen zijn, gaan de overgebleven zes mannen achter de Roemenen aan. Bij die groep is ook Robert Gerritsen.

Er is te zien hoe hij aanvankelijk voorop loopt, terwijl de Roemeen Mircu achteruitlopend probeert weg te komen. Zijn vriend Marian probeert vanaf de zijkant de opstomende groep Nederlanders tot bedaren te brengen. Dat lukt niet: een jasje wordt uitgetrokken.

Vechtsporter
Even verderop op de gracht wordt Stefanel, zoals eerder beschreven, vervolgens tegen een hek fors mishandeld. Op de beelden is te zien hoe een van de mannen uit Voorthuizen, een geoefend vechtsporter, telkens hard uithaalt.

Hij combineert zijn stoten, stapt in en uit en valt opnieuw aan. Hij wordt bijgestaan door een vriend, die ook op Stefanel in slaat.

De naar de grond geslagen Mircu M. wordt intussen mishandeld in de portiek. Harrie V. raakt in een worsteling te water en ook Mircu M. en Stefanel vallen bijna in de gracht.

Zo'n lange vechtpartij
Als zij omhoog klauteren, is daar Robert Gerritsen. Hij geeft Stefanel een duw of een klap, dat is niet duidelijk. Dat ziet Mircu M., die achter Gerritsen staat. Hij haalt van achteren met rechts hard uit en raakt Gerritsen op de zijkant van zijn hoofd. Die voelt de klap en draait zich om.

Even staat hij tegen Mircu aan, maar die raakt al snel ingeklemd tussen een gevel en een andere Nederlander. Gerritsen voegt zich bij hen en lijkt met zijn voet een schoppende beweging richting Mircu te maken.

Het geweld duurt voort. Een getuige zegt later bij de politie: "Ik heb nog nooit zo'n lange vechtpartij gezien." De matpartij duurt al met al meer dan tien minuten. Er is geen politieagent te zien.

Op straat en vanuit de ingangen van sekshuizen en cafés kijken talloze mensen naar wat er gebeurt. Ook prostituees kijken van achter hun raam naar het geweld voor de deur. Eén ding valt op: de Roemenen staan keer na keer op.

Robert Gerritsen onttrekt zich op een gegeven moment aan de vechtpartij. Terwijl zijn vrienden nog volop in gevecht zijn, loopt Gerritsen over straat. Dan grijpt hij met zijn rechterhand naar zijn hoofd. Hij strompelt nog twee passen. Bij een boom aan de Oudezijds Achterburgwal zakt hij ineen.

Schuivende beelden

Aanvankelijk bracht de politie naar buiten dat Gerritsen als vredesstichter was opgetreden bij een ruzie tussen onbekende groepen, maar dat beeld moest snel worden bijgesteld. Nu worden zijn vijf vrienden vervolgd voor openlijke geweldpleging. Hun advocaten willen niet reageren.

De Roemenen werden na een zoektocht van vijf weken aangehouden in Brussel. Volgens het OM vertrok het drietal twee weken na de vechtpartij om aan vervolging te ontkomen. De advocaten Ivo Rigter en Hugo Bakker, die Mircu M. en Marian-Valentin D. bijstaan, ontkennen dat. Volgens hen zijn de Roemenen erg ontdaan door het voorval.

De vrijlating in afwachting van hun proces is een stap met enig gewicht. De rechtbank zegt in het besluit van dinsdag dat een beroep op noodweer 'niet als volstrekt onaannemelijk terzijde moet worden geschoven'. En: 'Het beeld komt naar voren dat de Hollanders, die in de meerderheid zijn, de Roemenen lijken te achtervolgen en dit blijven doen, ook als over en weer rake klappen zijn gevallen.'

Hoewel is vastgesteld dat Gerritsen aan een hersenbloeding overleed, moet nog duidelijk worden of het letsel is veroorzaakt door de vechtpartij. De rechtbank noemt 'het vermoeden gerechtvaardigd dat er een verband bestaat tussen de klap en het overlijden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden