Update

Vrede speelt nu geen rol in Israël

Kadima-kandidate Tzipi Livni tijdens de verkiezingscampagnes. Foto EPA Beeld
Kadima-kandidate Tzipi Livni tijdens de verkiezingscampagnes. Foto EPA

TEL AVIV - Het parlement dat Israël vandaag kiest, zal volgens de opiniepeilingen aanzienlijk meer haviken tellen dan het huidige. Benjamin Netanjahoe van de rechtse Likoed heeft de grootste kans op het premierschap, gevolgd door Tzipi Livni van de centrumpartij Kadima.

De ooit oppermachtige Arbeiderspartij van Ehoed Barak zal volgens de peilingen eindigen op de vierde plaats, nog achter de grote verrassing van de campagne, de radicaal-rechtse partij Yisrael Beiteinoe van Avigdor Lieberman.

De kiezers hebben de keuze uit niet minder dan 33 partijen. Daaronder zijn merkwaardige groeperingen als een gezamenlijke lijst van overlevenden van de shoah en voorstanders van de legalisering van softdrugs.

Maar ondanks de ruime keuze is er geen enkele partij die een brede groep kiezers aanspreekt. De verwachting is dat zelfs de winnaar ruim onder de dertig zetels zal scoren, en dat is geen overmacht in een parlement van 120 leden. Ingewikkelde coalitiebesprekingen lijken verzekerd, en het is de vraag of welke nieuwe regering dan ook het lang zal uithouden.

Wat de grootste partijen betreft, hebben de kiezers de keuze tussen 'al gezien' en 'vrijwel onbekend'. Netanjahoe was premier van 1996 tot 1999, en leed in dat laatste jaar een ontluisterende nederlaag tegen Barak, nu minister van Defensie. Volgens zijn aanhangers is 'Bibi' sindsdien een stuk wijzer geworden, maar zijn tegenstanders zien weinig verandering. Tzipi Livni nam vorig jaar het roer over in Kadima. Ze is niet door corruptie aangetast, en dat is in Israël al heel wat. Maar als minister van Buitenlandse Zaken heeft ze geen grote indruk gemaakt.

Het buitenland is vooral benieuwd naar de rol die 'het vredesproces' in de campagne heeft gespeeld. Het antwoord is heel simpel: geen enkele. De Israëlische bevolking lijkt er bijna over de hele linie van overtuigd dat er aan het vredesfront in de nabije toekomst geen eer is te behalen. De politieke discussie wordt hier beheerst door de thema's oorlog en crisis.

Hoog bovenaan de agenda staat Iran. Alle kandidaten zijn het erover eens dat Teheran onder geen voorwaarde atoomwapens mag ontwikkelen, al gebruiken ze verschillende termen.

Netanjahoe noemt een Iraans kernwapen 'ondenkbaar'. Hij zegt dat hij daar al goede gesprekken over heeft gevoerd met Barack Obama. De Amerikaanse president zou 'veel van zijn standpunten' delen.

Maar Tzipi Livni kan zich dat nauwelijks voorstellen. Zij betoogt dat een rechtse regering onder Netanjahoe een slechte relatie met de Verenigde Staten betekent, en dat alleen zijzelf Obama recht in de ogen kan kijken.

Netanjahoe is tegen een onafhankelijke Palestijnse staat en tegen het opgeven van de Golanhoogvlakte. Ook dat laatste kan hem in aanvaring brengen met Obama, die wil proberen de betrekkingen met Syrië en Iran te verbeteren.
Er schuilt in deze verkiezing ook ironie. Israël moet naar de stembus omdat premier Ehoed Olmert vorig jaar juli zijn ontslag aankondigde omdat er een politieonderzoek tegen hem loopt wegens corruptie.

De bevolking sprak er schande van, maar drukt nu wel Avigdor Lieberman aan de borst. Volgens de peilingen kan diens ultrarechtse, anti-Arabische partij vandaag stijgen van elf naar achttien zetels of meer.

De politie is al negen jaar bezig beschuldigingen van corruptie tegen Lieberman te onderzoeken en meldde twee weken geleden dat dit onderzoek waarschijnlijk snel tot een officiële tenlastelegging zal leiden. Maar Lieberman 'maakt zich geen zorgen'. Hij noemt dit soort onderzoeken 'een Israëlische traditie'. (AD BLOEMENDAAL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden