Vragen voor burgemeester over aanval op Joods gezin Rivierenbuurt

Zowel op gemeenteniveau als in Den Haag worden vragen gesteld over een Joods gezin dat op oudejaarsavond in hun huis in de Rivierenbuurt is aangevallen.

Een van de dochters van het gezin postte op Facebook een foto van beschadigingen aan de deur van hun woning. Beeld Facebook
Een van de dochters van het gezin postte op Facebook een foto van beschadigingen aan de deur van hun woning.Beeld Facebook

Een van de dochters van het gezin postte op 1 januari op Facebook een foto van een ingetrapte deur. 'Vannacht besloten enkele tieners dat hun viering niet compleet was zonder wat haat. Ze trapten tegen onze deur en ramen terwijl ze 'kankerjoden' en 'free Palestina' riepen,' schreef zij erbij.

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz gaat donderdag in de commissie Algemene Zaken vragen stellen over het voorval, zegt ze. 'Ik wil weten wat de burgemeester verder hierover weet. Ik heb begrepen dat het gezin eerst geen aangifte heeft willen doen omdat het bang is voor escalatie. Dat lijkt me de omgekeerde wereld.'

Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben Kamervragen gesteld.

Rotjes
Inmiddels heeft het gezin aangifte gedaan, laat de politie weten, en is een onderzoek gestart. De politie kan niet zeggen of bekend is wie de daders zijn. Een dochter vertelde aan AT5 niet eerder problemen in de wijk te hebben gehad. De vader van het gezin is overigens traditioneel Joods en dus als zodanig 'herkenbaar'. Het gezin wil nu liever niet meer over de kwestie praten en buiten de publiciteit blijven, laat een van de gezins­leden weten.

Een van de dochters van het gezin en haar moeder stonden buiten toen ze plotseling met rotjes werden bekogeld, vertelden ze aan AT5 (zie video onder dit bericht). Toen moeder en dochter naar binnen gingen, werd er aangebeld door drie jongeren die eerst 'gelukkig nieuwjaar' zeiden en dan 'free Palestina'. Ze probeerden vervolgens rotjes door de brievenbus te gooien, sloegen in op de deur en riepen 'kankerjoden' en 'aufmachen'.

'Vreselijk'
Sebastiaan Capel, voorzitter van de bestuurscommissie Amsterdam-Zuid, zegt niet te weten van soortgelijke incidenten in de Rivierenbuurt.
Yesilgöz sprak echter met Joodse gezinnen uit de buurt die wél aangaven antisemitisme te ervaren. 'Zij hebben het idee dat het erger wordt,' zegt zij. 'Ze hebben het gevoel van: verdorie nu gebeurt dit weer. Ik hoorde een van de dochters zeggen dat het niet meer 1945 is. Ik wil niet dat Amsterdammers dat soort dingen hoeven te zeggen.'

De woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan stelt tot donderdag niet inhoudelijk op de kwestie in te willen gaan, maar het voorval 'vreselijk' te vinden.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël meldde vorig jaar dat er het jaar daarvoor (2014) 171 antisemitische incidenten zijn geweest in Nederland, een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen waren het er 100.

Vorige maand maakte de gemeente Amsterdam bekend dat vijftien Joodse instellingen subsidie krijgen van de gemeente voor hun beveiliging. Het gaat tot 2018 om een bedrag van in totaal 2,9 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden