Vragen over vergoeden zorg spoedeisende hulp

Het besluit om mensen die zonder verwijsbriefje van de huisarts aankloppen bij de spoedeisende hulp toch geen eigen bijdrage van 50 euro te laten betalen, roept vragen op in de Tweede Kamer. PVV en CDA willen er donderdag opheldering over van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

PVV-Kamerlid Reinette Klever stelt dat het besluit van Schippers goed nieuws lijkt, maar het niet is. 'De 50 euro vervalt, maar in plaats daarvan kan straks iemand straks de volledige rekening krijgen als het bezoek onterecht blijkt te zijn. De minister bestempelt onterecht bezoek aan de spoedeisende hulp als niet-verzekerde zorg en wil dat zorgverzekeraars dit niet langer uitbetalen', aldus Klever, die dit besluit erger vindt dan de in het regeerakkoord aangekondigde eigen bijdrage van 50 euro. Klever denkt dat een onnodige gang naar het dure ziekenhuis simpeler is op te lossen: zorg dat er altijd een huisarts aanwezig is op de spoedeisende hulp.

Hanke Bruins Slot (CDA) vraagt zich af hoe groot het bedrag is dat de zorgverzekeraars ten onrechte uitkeren aan dit soort volgens Schippers onverzekerbare zorg. Zij denkt dat dat veel meer moet zijn dan de 24 miljoen euro die de eigen bijdrage moest opleveren. Bruins Slot wil dan ook horen hoe de minister een einde wil maken aan 'deze laksheid bij de zorgverzekeraars'. 'We moeten elk dubbeltje omdraaien en de verzekeraars betalen kennelijk al jaren onterecht deze rekeningen.'

Minister Schippers kondigde maandag aan dat zij de eigen bijdrage voor een bezoek zonder tussenkomst van de huisarts aan de spoedeisende hulp schrapt omdat de maatregel praktisch en juridisch niet uitvoerbaar is. Wie op eigen houtje naar de spoedeisende hulp gaat, is formeel alleen verzekerd als er sprake is van een acute zorgvraag. Bij niet-acute zorg is de patiënt niet verzekerd en kan er ook geen eigen bijdrage worden gevraagd, is haar uitleg. De Kamer debatteert donderdag met de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden