Vragen over kroongetuige liquidatie

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft een aantal kritische vragen geformuleerd over de rol en de betrouwbaarheid van Peter la S., verdachte én kroongetuige in onder meer de strafzaak rond de liquidatie van vastgoedhandelaar Kees Houtman.De rechtbank bepaalde vrijdag dat de medeverdachte van La S., Ali A., voorlopig blijft vastzitten.

Voor wat betreft de betrouwbaarheid van de zeer belangrijke verklaringen van La S. gaat het vooral over zijn eigen aandeel in de moord op Houtman. De man heeft verklaard dat hij Houtman samen met Jesse R. op 2 november 2005 bij zijn huis in Amsterdam-Osdorp heeft doodgeschoten. Ali A. zou als 'makelaar' tussen opdrachtgever(s) en uitvoerders hebben opgetreden.

A.'s advocaten, Nico Meijering en Leon van Kleef, betoogden woensdag tijdens een pro forma-zitting dat La S. helemaal niet betrokken is geweest bij de liquidatie. Hij zou dat slechts hebben verklaard om een overeenkomst met justitie in de wacht te slepen en zichzelf op die manier in veiligheid te brengen.

Het Openbaar Ministerie erkende tijdens de zitting woensdag dat de verklaringen van La S. vragen oproepen en nader onderzoek behoeven. Daarbij tekende het OM aan dat veel details wijzen op daderkennis bij La S. Medeverdachte Jesse R. zou helderheid kunnen verschaffen, als hij bereid is zijn mond open te doen. R. wacht op uitlevering aan Nederland in Marokko. Op enig moment in de strafzaak rond de moord op Houtman zal La S. opnieuw aan de tand worden gevoeld.

De rechtbank verlangt van het Openbaar Ministerie uitleg over de overeenkomst die met kroongetuige La S. is gesloten, onder meer over de gematigde strafeis die het OM in het vooruitzicht heeft gesteld. De 42-jarige La S. wordt behalve van de moord op Houtman ook verdacht van betrokkenheid bij twee pogingen tot moord.

De verklaringen van La S. hebben een reeks liquidatieonderzoeken in een stroomversnelling gebracht. Daarbij zijn ettelijke criminele kopstukken definitief in het vizier van politie en justitie gekomen. De rol van La S. als getuige is nog lang niet uitgespeeld, hij treedt in die hoedanigheid op in maar liefst negen zaken.

Advocaat Nico Meijering zei vrijdag teleurgesteld dat zijn cliënt Ali A. (37) voorlopig blijft vastzitten. ''Maar ik ben zonder meer verheugd over de vraagtekens die de rechtbank plaatst bij de kroongetuige in deze zaak'', aldus de raadsman. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden