Vragen D66 na wegjagen middengroepen door huurstijging

D66 maakt zich zorgen over de snelle stijging van de huren van middeldure huurwoningen. Veel bewoners begonnen met een huur tussen de 700 en 1000 euro, maar betalen inmiddels tussen de 1200 en 1500 euro huur.

Door Ton Damen en Tom Kieft
Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam waar de huren van de vrije sectorwoningen zijn gestegen van middeldure huur naar dure huur. Beeld anp
Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam waar de huren van de vrije sectorwoningen zijn gestegen van middeldure huur naar dure huur.Beeld anp

D66-woordvoerder Reinier van Dantzig van de Amsterdamse gemeenteraad stelt hierover schriftelijke vragen aan het college. Door de snelle huurstijgingen verdwijnen de schaarse middeldure huurwoningen in de stad in het segment dure huur. Dat is volgens Van Dantzig uitdrukkelijk niet de bedoeling.

Binnen twee jaar stad uit
Aanleiding voor de vragen van D66 is een publicatie in Het Parool over huurders op het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied die de grote huurverhogingen niet meer kunnen betalen. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat veel bewoners overwegen binnen twee jaar de stad te verlaten.

"Het is zaak dat middenhuur ook middenhuur blijft," aldus De D66-woordvoerder Van Dantzig. Hij wil graag dat Amsterdam zoekt naar maatregelen die ervoor zorgen dat forse huurstijgingen een halt worden toegeroepen.

Van Dantzig wil weten hoe grote huurstijgingen bij nieuwbouwprojecten moeten worden voorkomen. Ook vraagt hij wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) hoe het precies is gegaan op het Java-eiland, waar de gemeente in 1998 voor tien jaar een gematigde huurontwikkeling had bedongen.

Voorrang voor middengroepen
Van Dantzig wil weten of deze tendens behalve op Java-eiland ook in andere delen van de stad voorkomt. D66 wil dat het Amsterdams college bij het beleid voor woningbouw veel meer voorrang geeft aan het ruimte bieden aan woningen voor de middeninkomens.

Van Dantzig vindt dat belangrijk omdat anders de groepen werknemers die belangrijk zijn voor de economie van de stad Amsterdam niet binnen kunnen komen.

De D66-fractie in de Tweede Kamer zei eerder deze maand dat zij zich zorgen maakte over het gebrek aan woonruimte voor middengroepen in de popuaire steden met een krappe woningmarkt.

Woningcorporatie Stadgenoot stelde gisteren op Twitter dat zij graag middengroepen wil huisvesten. "Daar zijn we ooit voor opgericht. Maar we mogen het niet meer." Stadgenoot doelt op de nota Volkshuisvesting waarin in 1989 het begrip 'primaire doelgroep' werd geïntroduceerd. Vanaf dat moment moesten woningbouwverenigingen alleen lage inkomens huisvesten.

Lees ook: 'Wat we hier overhouden zijn expats, en jongeren die een woning delen via friendscontracten en ieder tot zevenhonderd euro betalen.' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden