Vragen CDA over verschil informatie over MERS

Het CDA heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vandaag om opheldering gevraagd over het verschil tussen de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de voedsel- en landbouworganisatie FAO over de uitbraak van de ziekte MERS

De Indiase eigenaar van een kamelenfarm bij het Saoedische Riyadh draagt een mondkap ter bescherming tegen MERS. Beeld afp
De Indiase eigenaar van een kamelenfarm bij het Saoedische Riyadh draagt een mondkap ter bescherming tegen MERS.Beeld afp

Het Nederlandse RIVM meldt dat het gevaarlijke virus vrijwel alleen van dier op mens kan worden overgedragen, terwijl de VN-organisatie FAO zegt dat het merendeel van de besmettingen van mens op mens zijn gegaan.

Volgens CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot kan dit verschil van grote betekenis zijn voor de manier waarop omgegaan wordt met besmettingen. Om die reden vraagt de partij minister Schippers om uitleg.

Afgelopen week werd bekend dat de ziekte in Nederland bij twee mensen is vastgesteld. De ziekte dook in 2012 op in Saudi-Arabië. Dromedarissen zijn de bron van het virus.

Het Kamerlid wil ook weten hoe de regering omgaat met de adviezen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO en of er nog maatregelen volgen voor mensen die een pelgrimstocht naar Mekka in Saudi-Arabië maken.

Beide Nederlandse patiënten, die familie zijn van elkaar, zijn besmet geraakt met het potentieel dodelijke virus tijdens dezelfde reis naar Saudi-Arabië. Ze bezochten daar een dromedarissenboerderij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden