Vragen bij fusie veilingen

DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de fusie van de bloemenveilingen van Aalsmeer en FloraHolland nader bestuderen.Het fusiebedrijf heeft meer dan negentig procent van de markt in handen en kan concurrentie belemmeren.

Volgens de NMa is voor de fusie een vergunning nodig. Zodra de aanvraag hiervoor binnen is, gaat de toezichthouder de fusie verder onderzoeken.

''Voor de besturen en directies van Bloemenveiling Aalsmeer en FloraHolland komt de beslissing van de NMa niet onverwacht,'' aldus de directies van de veilingen in een gezamenlijke reactie. ''Ze hebben begrip voor het feit dat diepgaander onderzoek nodig is voor een fusie in een sector met zo veel spelers.''

Ze vertrouwen er op dat de procedure voor de zomer positief wordt afgerond. Na de zomer wordt het fusievoorstel voorgelegd aan de leden van de coöperaties.

De Coöperatieve Bloemenveiling Aalsmeer en de Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland hebben volgens de NMa meer dan negentig procent van de markt voor veiling- en bemiddelingsdiensten voor sierteeltproducten in handen. De bedrijven kunnen samen mogelijk de concurrentie op de bloemenmarkt belemmeren, aldus de NMa.

Het onderzoek van de NMa zal zich met name richten op de vraag of afzetkanalen buiten de veiling om, in binnen- en buitenland, een voldoende alternatief bieden voor de diensten van de twee veilingen.

''We bekijken of de positie van het nieuwe bedrijf consumenten kan benadelen. Handelaren moeten naast het nieuwe fusiebedrijf andere mogelijkheden hebben om hun bloemen te verkopen,'' aldus een woordvoerster van de mededingingsautoriteit. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden