Update

Vragen bij akkoord Zimbabwe

Naar verwachting zal Mugabe president blijven en wordt Tsvangirai (foto) premier. Foto EPA Beeld
Naar verwachting zal Mugabe president blijven en wordt Tsvangirai (foto) premier. Foto EPA

HARARE - Oppositieleider Morgan Tsvangirai en president Robert Mugabe hebben een akkoord bereikt over het delen van de macht in Zimbabwe. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki bekendgemaakt. Mbeki trad de afgelopen maanden op als bemiddelaar. Het akkoord zal maandag ondertekend worden. Dan worden ook de details bekend.

Mbeki zei tijdens een persconferentie veel vertrouwen te hebben in het akkoord. ''Ik ben er zeker van dat partijen zich aan de afspraken zullen houden.''

Naar verwachting zal Mugabe president blijven en wordt Tsvangirai premier. Volgens de BBC-correspondent in de regio zal Tsvangirai verantwoordelijk zijn voor het dagelijks bestuur van het land en een ministerraad tot zijn beschikking krijgen. Mugabe blijft echter het staatshoofd en zal leiding geven aan een staatsraad. Hoe de twee parallelle regeringen precies gaan functioneren, is nog onduidelijk.

Het akkoord maakt de weg vrij voor de hervatting van de internationale hulp en opheffing van de strafmaatregelen tegen leidende figuren van het regime.

Onder Mugabe, die ononderbroken aan de macht is sinds 1980, is de economie ingestort. Zimbabwe, ooit de 'graanschuur van Afrika', heeft nu een inflatie van meer dan elf miljoen procent.

Volgens Peter Hermes, de Nederlandse politiek adviseur van Tsvangirai, creëert het akkoord 'absoluut nog geen stabiele situatie'.

Essentieel zal zijn wie controle krijgt over leger en politie. Hermes vermoedt dat er een akkoord over zeggenschap van het 'geweldsapparaat' is bereikt. ''De top van het leger is opgenomen in een nationale veiligheidsraad. Daarin zal Tsvangirai ook zitting nemen,'' aldus Hermes.

Zimbabwe verkeert sinds de eerste ronde van de verkiezingen in maart in een ernstige politieke crisis. De partij MDC van Tsvangirai won verrassend de eerste ronde, waarna de Zanu-PF partij van Mugabe een campagne van geweld begon.

Oppositieleiders en hun aanhangers werden in elkaar geslagen of zelfs vermoord. Morgan Tsvangirai trok zich uit protest als kandidaat terug vlak voor de tweede verkiezingsronde eind juni. (HET PAROOL)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden