Vrachtafhandelaars Schiphol eisen beter loonbod

Werknemers van vrachtafhandelingsbedrijf Menzies World Cargo (MWC) leggen donderdag op Schiphol het werk neer. Dat meldt vakbond FNV.

Bagage wordt geladen in een vliegtuig op Schiphol Beeld anp
Bagage wordt geladen in een vliegtuig op SchipholBeeld anp

Het gaat om de vroege ploegendiensten, tussen 5.00 en 9.00 uur. Het is de eerste actie nadat woensdag het ultimatum over een nieuw cao-voorstel was verstreken.

"Vrijwel alle ingeroosterde Menzies-werknemers gaan meedoen aan de werkonderbreking," zegt Egon Groen, vakbondsbestuurder van FNV Luchtvaart. De werknemers eisen een loonsverhoging van 3,5 procent.

Loyaliteit
"Vanwege de crisisjaren hebben we jarenlang genoegen genomen met alleen de inflatiecorrectie," zegt Harry Koolbergen, die al jaren werkt bij MWC. "Nu de crisis lang en breed achter de rug is, is het tijd dat we iets terugkrijgen voor onze loyaliteit. We blijven actievoeren tot Menzies met een beter loonbod komt."

Sinds juli 2016 is er geen nieuwe cao bij MWC afgesproken en ontvingen de medewerkers alleen een inflatiecorrectie.

Eén cao voor de hele sector
Schiphol kent vele vrachtafhandelaars: Menzies World Cargo, Swissport Cargo, WFS en Dnata. Volgens vakbondsbestuurder Groen beconcurreren zij elkaar door te bezuinigen op personeel.

Groen: "Die strategie heeft nergens toe geleid. Eén cao voor de hele sector is de oplossing. Dit leidt tot een sterkere marktpositie voor de bedrijven en betere arbeidsvoorwaarden voor de werknemers. Helaas zijn de werkgevers in de vrachtafhandeling van de onderhandelingstafel weggelopen."

Vakbond FNV maakte eerder afspraken over een nieuwe cao met drie bagageafhandelaars op Schiphol. Beveiligers op Schiphol begonnen 9 juli met acties voor een betere cao.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden