PlusRepubliek Amsterdam

Vraagtekens op het verkeerde moment

null Beeld Steen
Beeld Steen

Zo af en toe, meestal vlak voor een reces, ontploft een debat in de Amsterdamse gemeente­raad. Zoals deze week, toen de emoties hoog opliepen en Sylvana Simons, lijsttrekker van Bij1, in de vuurlinie stond. Het was een aangekondigd drama in vier bedrijven.

Eerste bedrijf: op maandag vraagt Bij1 een debat aan over het schietincident van de week ervoor, waarbij een man met, naar later bleek een nepwapen, bij De Nederlandsche Bank is neergeschoten door de politie en daarbij overleed. Bij1 eist dat het college verantwoording aflegt over het toepassen van 'buitensporig en onnodig politie­geweld.'

Tweede bedrijf: de door Bij1 gekozen woorden in de aanvraag van het debat wekken veel ergernis bij andere partijen. Zij vinden dat Simons de politie verdacht maakt terwijl de Rijksrecherche nog onderzoek doet. Dan moeten politici zich gedeisd houden. Pogingen om het debat te voorkomen, stranden. Bij1 trekt zich niet terug en diverse fracties willen Simons ter verantwoording roepen. Dat het hoog zal oplopen, is al duidelijk.

Derde bedrijf: het debat op woensdagmiddag. Simons trapt af en spreekt vier woorden: 'dank u wel voorzitter.' Dan wordt ze al onderbroken. Nicole Temmink (SP) uit haar ongenoegen over het debat. Nog vier fractievoorzitters nemen plaats achter de microfoon. De messen zijn geslepen.

Simons probeert de boel te sussen door aan te geven dat de woorden die ze heeft gebruikt te scherp waren, ze spreekt van een faux pas en zegt de integriteit van de politie niet ter discussie te stellen.

Dat is onvoldoende. Temmink is op Twitter door Bij1-duoraadslid Vreer Verkerke toegebeten dat zij makkelijk praten heeft als witte niet-transgender. Simons weigert daar afstand van te nemen en de emoties ­lopen opnieuw op.

Vierde bedrijf: de bom barst echt als Simons de indruk wekt dat jongeren met kleur terecht bezorgd zijn te worden neergeschoten door de politie. "U trekt de racismekaart jegens de Amsterdamse politie," aldus Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren).

Dan vallen grote en ongemakkelijke woorden. "U moet zich kapot schamen," zegt Eric van der Burg (VVD). "Het zou u sieren als u nu gaat zitten en u nederig gedraagt," aldus Van Lammeren. Reinier van Dantzig (D66) noemt het debat een dieptepunt in zijn carrière. Zelfs Denk, die toch een soortgelijke identiteitsagenda hanteert, trekt de handen af van Simons.

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Femke Roosma (GroenLinks) probeert de boel nog enigszins te sussen, maar loopt tegen een muur aan. Simons geeft geen krimp en haar onderkoelde houding vergroot het onbegrip.

Aan de andere kant is de gretigheid voelbaar om Simons aan te vallen. Fracties kunnen punten scoren, want Simons is toch al nationale kop van Jut.

Na afloop van dit onvermijdelijke drama oogt Simons als de grote verliezer. Maar is dat wel zo? Er zijn meer partijen in ­Nederland die goed gedijen bij hoon. Hoe harder andere partijen joelen, hoe standvastiger de achterban wordt.

Het kan goed zijn dat Simons via dit debat een signaal heeft afgegeven aan haar achterban, veelal jongeren met een kleur: kijk eens naar het onbegrip bij de anderen. Op sociale media krijgt ze, naast de gebruikelijke drek, ook bijval.

Als dit strategie is, dan is het een riskante, want ze schrikt hiermee het gematigde deel van haar achterban af. Waarschijnlijk is het onervarenheid. Bij1 heeft de impact van dit debat niet goed ingeschat.

Natuurlijk mag een partij vraagtekens zetten bij een optreden van de politie en dat kan ongemakkelijk zijn. Daarom is timing zo belangrijk. En die ontbrak bij Bij1. De dodelijke schietpartij bij De Nederlandsche Bank, traumatisch voor de agenten en nabestaanden, was geen goede aanleiding voor deze discussie.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden