Vraagtekens bij fietswrakbeleid

AMSTERDAM - De ombudsman in Amsterdam vindt dat de gemeente het beleid voor het verwijderen van fietsen scherper moet formuleren.De lokale ombudsman plaatst vooral vraagtekens bij de criteria die worden gebruikt om te besluiten een fiets te verwijderen, zo blijkt uit twee rapporten die de ombudsman donderdag bekendmaakte.

Amsterdam voert een actief beleid in het verwijderen van fietswrakken en fietsen die op plekken staan waar ze door verkeersdrukte of de hoeveelheid publiek een veiligheidsrisico vormen. In een van de rapporten heeft een fietsenbezitter zijn beklag gedaan over de verwijdering van zijn fiets. Zijn fiets zou zijn verwijderd omdat het volgens de gemeentelijke criteria een 'wrak' was. Volgens de ombudsman voldeed de fiets niet aan dit criterium.

Een fiets is een 'wrak' als minimaal twee basisonderdelen ontbreken. Ook is de staat van verwaarlozing en de waarde van de fiets van belang. De desbetreffende fiets voldeed niet aan deze criteria, maar werd wel verwijderd. De ombudsman heeft vervolgens het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum verzocht de eigenaar van de fiets een schadevergoeding toe te kennen. Het stadsdeelbestuur vond dit niet nodig, maar de fietseigenaar heeft volgens de ombudsman hier wel recht op.

In een ander rapport is de ombudsman van mening dat het strenge beleid omtrent het verwijderen van fietsen niet goed is gemotiveerd. Volgens hem geldt dit handhavingsbeleid niet voor plekken in de stad waar de fietsen ook door verkeersdrukte of de hoeveelheid publiek een veiligheidsrisico vormen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden