Vraag voor over veertig jaar: 'Weet je wat een spinner is?'

Op de KNSM-laan is donderdag een tijdcapsule begraven. De capsule moet mensen over veertig jaar ­vertellen hoe wij vandaag de dag leven.

Jari Goedegebuure
De tijdcapsule is begraven naast de beeldengroep Amphitrite op de KNSM-laan. Beeld Charlotte Odijk
De tijdcapsule is begraven naast de beeldengroep Amphitrite op de KNSM-laan.Beeld Charlotte Odijk

Luister je naar Madonna? Weet je wat emoji zijn? Schrijven jullie nog, net zoals wij nu doen? Wat is een spinner? Zomaar een greep uit de vragen die 110 kinderen uit groep 8 van basisschool De Achthoek op kaarten hebben geschreven voor mensen over veertig jaar.

"Het moet een boodschap aan de vinder zijn," zegt initiatiefnemer Ina Pronk, directeur van Loods 6, de stichting die de oude vertrek- en aankomsthal van de KNSM ­beheert.

Kaarten waarop staat waar kinderen dagelijks mee bezig zijn, boeken over de historie van KNSM, Het Parool van afgelopen dinsdag en een boek over beeldengroep Amphitrite, waarnaast de capsule is begraven, moeten overbrengen hoe we vandaag de dag leven.

Tijdlijn
De metalen kist mag worden ­opgegraven vanaf 2056, als de ­Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij tweehonderd jaar geleden is opgericht.

"Dat is precies honderd jaar nadat de vorige tijdscapsule hier is begraven. Het moet een soort tijdlijn voorstellen," vertelt oud-KNSM'er ­Guido Frankfurther.

Hoe ze ervoor willen zorgen dat de capsule over veertig jaar daadwerkelijk wordt gevonden? Daar is nog geen waterdicht plan voor.

"De basisschool laat het vrij, maar in Loods 6 willen we een oud sleutelkastje ophangen, waarvan onze opvolgers weten waar de sleutel ligt. Het idee is om daar een landkaart en een brief in te stoppen, waardoor ze weten dat er een tijdcap­sule is begraven. Een soort schatkaart dus."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden